WordPress.org

Forums

TablePress
[resolved] Sorting, Searching, Pagination (17 posts)

  1. chasaarnold
    Member
    Posted 2 years ago #

    I'm using the most current version of WordPress and TablePress. Like the TablePress Demo , I'm interested in utilizing DataTables Advanced Features; sorting, searching, and pagination. I've installed and activated DataTables and have checked the appropriate boxes under "Features of the DataTables Java Script Library". I'm not sure what to do next, as the only documentation I'm finding are for folks who already have these functions setup. If someone could point me where to go, I'd really appreciate it.

    Thanks in advance for any help.

    http://wordpress.org/extend/plugins/tablepress/

  2. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi,

    thanks for the post, and sorry for the trouble.

    You don't actually have to install/activate anything else for these features, as they are included and activated by default.
    As they are not working in your case, my assumption is that there's some sort of JavaScript conflict going on on the site that stops the JS from working.

    Can you therefore please post the link to the page with a table where this is not working? I should then be able to find out what's wrong.

    Thanks!
    Tobias

  3. chasaarnold
    Member
    Posted 2 years ago #

  4. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi,

    thanks for the link!

    From what I can see, the reason for this problem is that your theme does not load the footer part. That is however the place where TablePress (and many other plugins) load their JavaScript code.

    The reason for this might be an error in the PHP code. To check this, please try this:
    In the wp-config.php file on the server, there should be a line like

    define( 'WP_DEBUG', false );

    Please change that to

    define( 'WP_DEBUG', true );

    This will make debug and error messages visible, which should help us in finding out why the footer is not being loaded.

    Regards,
    Tobias

  5. whisky-journal
    Member
    Posted 2 years ago #

    Hi Tobias,
    I am afraid that I ran into the same problem after it worked pretty fine the first few weeks (please don't ask what I've changed in between... if I knew I would make it undone ;-)). Have a look at:
    http://www.whisky-journal.de/mein-vorrat/

    All boxes for sorting, filter, pagination and so on are ticked but nothing is shown in the frontend. Do you also want me to activate the debug visibility?

    Regards,
    Stefan

  6. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi Stefan,

    thanks for your post, and sorry for the trouble!

    The reason why these features don't work in your table are different, so you won't have to change that WP_DEBUG constant.

    In your case, the problem is in the content of some cells:
    - Row 247, column 2: The URL in the link has a ", which is not possible there. #Mackillop" s Choice should be #Mackillop's Choice.
    - Row 309, column 1: There's a " missing after #Port Ellen.

    Additionally, please make sure that there's an empty line between the text of the page ("... jeder hat eben so seine Schwächen.") and the Shortcode [table id=5 /] in the editor window for that page.

    Regards,
    Tobias

  7. whisky-journal
    Member
    Posted 2 years ago #

    Tobias,

    What? That was it? A lousy typo? And I was wondering what setting I might have changed or what plug-in might have been updated...

    Well, it was in fact just the missing " behind #Port Ellen, that caused the problem. I didn't need to change the rest.

    That was - once again - great help in no time! Thanks a lot :-)

    Stefan

  8. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi Stefan,

    good to hear that this did it :-)
    Yes, a "lousy" typo can unfortunately have these consequences. The reason is that the missing " breaks the HTML, so that the JS does not recognize the full table properly.

    And while it might be sufficient to fix that one thing that I mentioned, I still recommend to fix the other two as well, as these can lead to other trouble.

    Best wishes,
    Tobias

    P.S.: In case you haven't, please rate TablePress here in the plugin directory. Thanks!

  9. whisky-journal
    Member
    Posted 2 years ago #

    Well, to be honest, I cannot find a quotation sign in the cell you mentioned first. It is only an apostrophe that has been there for ages without doing any bad.

    And I just checked the last issue with the empty line but there is already a line feed right where you recommended it to be.

    But of course I rated TablePress... guess what I gave it ;-)
    Great tool, great service, keep on going with that!

    Stefan

  10. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi Stefan,

    ok, then don't worry about that quotation mark. Having an apostrophe there is no problem then.
    About the empty line: Is there really an empty line of text before the Shortcode? I'm asking because I'm seeing that the table is wrapped in HTML <p> tags in the page's HTML output, which usually happens when there is no empty line before the Shortcode.

    And thanks for rating TablePress, I really appreciate it!

    Best wishes,
    Tobias

  11. whisky-journal
    Member
    Posted 2 years ago #

    That might be my WP-these's interpretation of what has been written as text for that page. A <p> tag seems to include an automatic line feed in that theme... I assume...

    Stefan

  12. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi,

    yeah, that might be possible... As it doesn't really do harm at the moment, we don't really have to worry about it then, I guess.

    Best wishes,
    Tobias

  13. smbassett
    Member
    Posted 2 years ago #

    I'm having the same problem.

    I have a simple test table here...
    http://onthemarksports.com/race-chip-timing-schedule/

    I have this working on a duplicate site with the same theme so I can't figure it out.

    Any help is appreciated.

  14. smbassett
    Member
    Posted 2 years ago #

    cancel that... there was a conflict with the facebook photo fetcher plugin

  15. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi,

    good to hear that you found the cause for this already. It's then very likely that that other plugin created a JavaScript conflict.

    Best wishes,
    Tobias

  16. chasaarnold
    Member
    Posted 2 years ago #

    Thanks for your assistance Tobias, my page is now working. The following was missing from footer.php

    <?php wp_footer(); ?>

  17. TobiasBg
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    Hi,

    ah, yes! That's a great find. Nice to hear that you were able to fix it!

    Best wishes,
    Tobias

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Plugin

  • TablePress
  • Frequently Asked Questions
  • Support Threads
  • Reviews

About this Topic