Write post speed is slow (9 posts)

  1. snowcrash
    Posted 9 years ago #


    On a test blog for WP2.0 with no plugins, when I write post it can take over 20secs to be posted, with the WYSWYG editor on. Is this posting time normal?

    I'm on a standard shared server, and usual page view times are ok, with page rendering on the front page around 0.25s

    Edit: did some more searching, and looks I'm not the only one with this issue


  2. snowcrash
    Posted 9 years ago #

    Hmm...I wondering if the preview post slows things down

    I found this

    nice plugin, seems to take only a few seconds off

  3. apsey
    Posted 9 years ago #

    Like snowcrash above, I too am plagued with with dreadfully slow (:20 sec typical) Publish/Save action. Pings are off, and I've even tried disabling select plug-ins with no improvement.

    This slow-down seems to have followed my WordPress 2.0 install and I'm relieved to see others noticing (and reporting) it too.

  4. snowcrash
    Posted 9 years ago #

    After a bit of turning off some default settings, it seems that the options > write - update service http://rpc.pingomatic.com/

    slows things down a lot.

    When I deleted the ping, posting times down to around 5-6secs (and that's with a few plugins)

    Anyone else finding the same thing?
    And any solution if you still want to ping - don't know much about pinging yet, I guess you can use alternative services?

    If you check http://grabperf.org/homepage.php?page=home
    at the time of this posting, its listing pingomatic as a very slow site - maybe this is the reason

  5. enjoyWP
    Posted 9 years ago #

    Post or manage content on WordPress 2.0 is very very slooooow.

    WordPress 1.5.2 was really very fast.

    Using Firefox, looks faster but it is still slow.

  6. apsey
    Posted 9 years ago #

    Thank you snowcrashWP! Removing the default ping-o-matic thing did the trick!

    Lovely now. Just lovely. I forgot the "ping-o-matic" abortion was even there and whoever's idea that was gets 20-lashes. Dumb idea making it a default. Normally I trust defaults but those days are over.

  7. snowcrash
    Posted 9 years ago #

    Glad to be of help apsey - it was driving me crazy too!

    It seems like pingomatic has gone belly-up speed wise at the moment. Yes, odd that this is a default setting

    According to the grabperf site, this one looks better http://pingoat.com/

  8. Richarddw
    Posted 8 years ago #

    Hey, I had similar problems to this. I think it is because WP is trying to contact some RSS feed or something. Anywho, my problem was with my DNS settings. I haven't seen anyone mention that yet. You must be able to resolve domain names or else everything will be quite slow (as it times out). Hope that helps.

  9. mbaha
    Posted 8 years ago #

    I have the same problem. Removed the ping (thanks). Write seems ok, though read is still slow with contents with a lot of html code (that might be normal).
    Recharddw, is the DNS settings, the RSS etc. part of the control functions within the wp-app runtime? Installation Process? Config?
    The only reference to RSS I found was in the import section, which I haven't done anything to(Does it attempt to import automatically?). Nothing on DNS. Sorry, I'm new to this..

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic