WordPress.org

Support

Support » How-To and Troubleshooting » write new post = 30 second delay VS edit existing post = instant

write new post = 30 second delay VS edit existing post = instant

  • Can anyone suggest a way to approach debugging this?

    On a WP 2.1 blog I setup awhile ago I have a problem (not new but starting to bother me badly) where if I select write -> write post the page can take almost 30 seconds to load at time (it loads but then takes awhile to timeout). Note that if I edit an existing post, the page loads instantly!

    It’s also important to note that when I save a new post, it also takes awhile to time out. Editing an existing post saves instantly.

    I highly suspect an ajax issue that is never completing.
    But why only on new posts?

    This may be either a bad plugin misbehaving or my server config, considering I can’t find anyone else with this problem.

    Here’s what I tried:
    1. disabling javascript in the browser to see if it a script issue = doesn’t change a thing (strange)

    2. commenting out all the plugin callbacks in the wp-admin/post-new.php code to disable plugins attached to new posts -> no change

    Unfortunately I can’t see what file is being called in my firewall, doesn’t show up, so maybe the request is not even being made. Firefox javascript debugging also is useless in this case. Just gets the “script is running slowly” error on rare occasion.

    Another interesting effect is that if the “write new post” page is open in wordpress, if I switch away to another tab and come back to the old tab, the same long delay happens. This indicates a javascript onfocus/onchange issue to me but I can’t seem to find it.

    Many thanks for any ideas!

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
  • added: note this is not an “update serivces” issue as I have nothing listed there – and besides it happens simply on loading the write new post page, not just saving it…

    I don’t have any solutions but I may be having a similar issue. When I click on either the “Write a post” link or the Write tab on the Dashboard, I get a totally white page. It’s not an error page, there’s just literally nothing on it despite the fact that it loads fully. View source shows absolutely no code despite the fact that my status bar says “Done”. I’ve been unable to add any posts to my blog since last night before 9pm ET, when it was working fine. The last thing I did in my blog was to allow a comment that was a TrackBack. Could that have messed things up? Anyone have any ideas about what to try?

    This may be either a bad plugin misbehaving or my server config, considering I can’t find anyone else with this problem.

    Well step one would be to test each plugin to either confirm or eliminate this as a cause. Disable them all and re-enable one by one testing as you go. Report back once you know one way or the other.

    Thanks obscure. I reuploaded all my wp-admin files and it works fine now.

    By the way, if I edit new-post.php and make it load the older edit-form.php instead of edit-form-advanced.php it works perfectly.

    It’s not plugins, it’s something to do with the ajax system that’s failing and causing a 30 second timeout.

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
  • The topic ‘write new post = 30 second delay VS edit existing post = instant’ is closed to new replies.
Skip to toolbar