WordPress.org

Support

Support » How-To and Troubleshooting » What Happened to the Video Embed Button in 3.1?

What Happened to the Video Embed Button in 3.1?

  • Hey, I need this button! I’m not a programmer. I would embed WMV (Windows Media Video) files into my posts from a personal server URL where these videos are hosted. Many of us do not want to use the degraded video quality from public video hosting sites!

    How can I get this button back or embed WMV videos! Major step backwards with 3.1!!!!

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • I would like to know too. My site needs these for our featured video page. What happened to it?

    esmi

    @esmi

    Forum Moderator

    Review Embeds.

    Thanks for the embed link, but unfortunately I embed videos from my own server, videos I created using the popular WMV format. Many do this, and I guess the WordPress developers think everyone uses the public video hosting sites. The site hosting my blog and videos of course isn’t on their “whitelist”.

    With cheap server space many don’t want or need to use YouTube, Vimeo, et al. These commercial sites degrade the video, splatter ads, etc., and the content is on their servers. Plus, one must always band width retrieve the video everytime it is viewed. With the WMV approach it can optionally be downloaded ONCE, and viewed superfast locally as well.

    What’s amazing is the embed video button was simply yanked out in a 3.1 WordPress release, seemingly by WP developers who are uninformed on the breadth of video hosting choices made by WP bloggers.

    esmi

    @esmi

    Forum Moderator

    It wasn’t simply “yanked” by anyone. There was a licensing issue with that feature in TinyMCE which meant that the button had to be removed.

    Ahhh… Sounds like some developers of 3.1 weren’t totally forthcoming when I read in a thread the reason the embed video button was pulled was “no one used it”. If there was a licensing issue shouldn’t be too difficult for the WP developers to duplicate the functionality in a new button. Many are decrying its removal.

    Moderator Kathryn

    @zoonini

    Automattic Happiness Engineer

    Check out this plug-in:

    http://wordpress.org/extend/plugins/video-embedder/

    Someone reported in another thread that it works fine with 3.1. And it supports WMV.

    While it seems to be ‘yanked’ as you stated above, you can still use the direct embed via the HTML tab right?

    <object classid="clsid:22D6F312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95" width="480" height="360" codebase="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/">
    <param name="Filename" value="http://walkernewsdownload.googlepages.com/HP-iPaq-614.wmv">
    <param name="AutoStart" value="true">
    <param name="ShowControls" value="true">
    <param name="BufferingTime" value="2">
    <param name="ShowStatusBar" value="true">
    <param name="AutoSize" value="true">
    <param name="InvokeURLs" value="false">
    <embed src="http://walkernewsdownload.googlepages.com/HP-iPaq-614.wmv" type="application/x-mplayer2" autostart="1" enabled="1" showstatusbar="1" showdisplay="1" showcontrols="1" pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/" CODEBASE="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,0,0,0" width="480" height="360"></embed>
    </object>

    Yeah… That’s what I’ve been doing, the HTML code thing, but as I edit it the screen jumps up to the top!?!, and I have to page down to where the wmv activex code is, then the screen jumps back up to the top again!?! (what causes this?) and I have to go back to the bottom to continue the editing. The HTML option works and it has been my workaround so far. Just too bad what worked so well for many, many of us was removed. What a time saver that embed video button was, and with video appearing EVERYWHERE now, WP 3.1 went backwards making blog development with vids a more labor intensive thing.

    zoonini… Thanks for the video plug-in tip! Will give it a look.

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • The topic ‘What Happened to the Video Embed Button in 3.1?’ is closed to new replies.
Skip to toolbar