WordPress.org

Forums

[resolved] [closed] Visual Editor Not Working after Upgrade to 3.9 (26 posts)

  1. Kalerunner
    Member
    Posted 1 year ago #

    I just updated to 3.9 and my visual editor is not working. When I click the tab for visual editor, it only adds a few <p> tags. Nothing else changes. Furthermore, the tab (for visual editor) doesn't highlight. I've tried re-installing the version (3.9) but that doesn't work.

    I am using the Avada theme and my site is: http://www.vegrunchat.com
    Please let me know what could be causing this issue.

  2. profootballzone
    Member
    Posted 1 year ago #

    i had the same issue, i disabled the google libraries plugin and that helped. If you don't use that plugin then reactive all of your plugins and activate them one by one.

  3. smrtcookie83
    Member
    Posted 1 year ago #

    I'm having the same problem except I can't even see anything when I go to text. I don't see any photos I add to my post, I can't type a post anymore, I can't see a tool bar, nothing.

  4. aismaw
    Member
    Posted 1 year ago #

    I'm having the same problem today - insert media will not work for me, nor will all the features of Gravity Forms.

  5. p not the e
    Member
    Posted 1 year ago #

    Having same sort of problem after updating to 3.9 - no visual editor bar. Pretty much nothing works in visual mode and text mode goofy

  6. 1. Deactivate all plugins. Yes... ALL plugins.
    2. Switch to the default 2014 theme.
    3. Manually empty and refresh your browser cache.

    Only after you perform all three steps.. will you see the content editor load properly.

    1. You have to deactivate all plugins to rule out possible interference from a plugin.
    2. You have to switch to the default theme because... well... we know it works.
    3. You have to manually empty your browser cache because the tinymce editor is notorious for holding onto and serving cached files from the server.

    Now, after your editor is working properly again... reactivate your theme.

    If it continues working... it's not your theme. Begin reactivating plugins (one at a time) going back to check the editor.

    You will eventually find the faulty plugin (or theme) that is preventing the editor from displaying properly.

  7. If you want to dig in, the best way to diagnose would be via your browser and the console. We have some directions here:

    https://codex.wordpress.org/Using_Your_Browser_to_Diagnose_JavaScript_Errors

    Doing that will help you narrow down WHAT plugin it might be, as well as what it's missing.

  8. nacame
    Member
    Posted 1 year ago #

  9. Kalerunner
    Member
    Posted 1 year ago #

    Thanks for all of the suggestions. Hey nacame, thanks for pointing that out. I was going to check there next. I will check that first, then follow Josh's directions.

  10. Kalerunner
    Member
    Posted 1 year ago #

    That worked! Thanks so much guys for all of your help. If anyone else is using the Avada theme, there is a quick fix for this here: http://theme-fusion.com/knowledgebase/wordpress-3-9-shortcodes-button-missing-fix/
    Have a great weekend!

  11. cliffhilton@gmail.com
    Member
    Posted 1 year ago #

    Anyone have any other ideas? Tried all this, I think its my theme, Affix. Anyone out there using it? and having issues with the visual composer?

  12. Cliffhilton, please make your own topic as this is for fusion and is resolved.

  13. swfideas
    Member
    Posted 1 year ago #

    1. Deactivate all plugins. Yes... ALL plugins.
    2. Switch to the default 2014 theme.
    3. Manually empty and refresh your browser cache.

    Only after you perform all three steps.. will you see the content editor load properly.

    Totally works for me! Thanks Josh!

  14. AntonVisser
    Member
    Posted 1 year ago #

    Following Josh's suggestions worked for me, saved me pulling out what is left of my hair. Thanks Josh.

  15. labodoni
    Member
    Posted 1 year ago #

    I do all steps and still doesn't work.
    Perhaps is a problem with Themewich Shortcodes plugin?

  16. sabihoff12
    Member
    Posted 1 year ago #

    Thanks it works! :-)

  17. medinfe
    Member
    Posted 1 year ago #

    The problem is in Tynimce editor that does not work after 3.9. The solution is to serach another editor. Tha author recommend use WP edit, I'm going to test it!

  18. Dave Warfel
    Member
    Posted 1 year ago #

    Quite a few plugins have had issues with the new TinyMCE 4.0 that was released with WordPress 3.9.

    Some plugin devs have released newer versions that fix the issues. Look through your plugin's changelog. If you don't see anything there, deactivating all plugins, then reactivating one at a time is a good place to start.

    I know the File Gallery plugin (http://wordpress.org/extend/plugins/file-gallery/) was one of the culprits. But the developer released a fix in version 1.7.9. Just update to that version (or later) and you should get the visual editor back... assuming you don't have any other plugins that are conflicting.

  19. jtwp2014
    Member
    Posted 1 year ago #

    I had/have the same problem as lots of people. My wordpress theme was not working with the new update 3.9. The visual editor was not working at all. I've contacted the company that made the theme to see if they have an update. BUT in the meantime, I downgraded back to WP 3.8.9. Everything on my site works now.

    SO, this might be a good solution for some people if their theme is the problem and does not have an upgrade or fix. Heres the link i used to help me through the VERY easy process of downgrading WP. good luck!

    http://etuts.org/manually-downgrade-wordpress/

  20. tonyguar
    Member
    Posted 1 year ago #

    Did you check under your user setting that "Disable the visual editor when writing" check box is unchecked?

    (that was a lot of checks)

    go to your user profile and uncheck "Disable the visual editor when writing"

  21. lensipes
    Member
    Posted 1 year ago #

    The funny thing is that the toolbar and the visual editor works fine on my MacBook Pro but not on my PC.

    On my PC the toolbar has changed dramatically and I can't see the Visual or Text Box but I can see everything on the Mac.

    Please explain.

    Also, the ability to scroll up and down on the PC and Mac through the sidebar comes and goes. I can key up and down but I can't use the sidebar tool.

    The site is http://media.csosa.gov (the first federal government podcasting site).

    Thanks, Len.

  22. mephivio34
    Member
    Posted 1 year ago #

    Could we imagine in the next release of WordPress, we shall have a fix ?
    For my part, i have several WP sites with only the code in html and the visual editor stoped to work since release 3.9.x !
    it's a shame to rollback to release 3.8.x !

  23. esmi
    Forum Moderator
    Posted 1 year ago #

    There is nothing wrong with the editor in WordPress 3.9.1

    Also, this topic has been resolved, so please post your own topics if you require assistance.

  24. lensipes
    Member
    Posted 1 year ago #

    There IS a problem with 3.9.1. It doesn't work on our PC's but works on our MacBook's.

    My very experienced WordPress-based IT department solved it by loading a new graphic package but there is definitely something wrong that needs to be addressed as an update.

    Please bring this to the attention of Mat.

    Thanks, Len.

  25. DenisCGN
    Member
    Posted 1 year ago #

    To me it was the "Next Scripts" latest update that destroyed the editor, now its fixed.
    Denis

  26. Andrew
    Forum moderator
    Posted 1 year ago #

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic