Support » Plugin: External Login » Using WP DB when it should only be using external

  • Resolved sintwar

    (@sintwar)


    Great plugin!

    Having a problem with the “Disable Local Login” feature though. I have enabled External Login and disabled Local Login, but it is still using the WP DB to log them in. I tested this when I flagged a user as excluded in external DB, but the account could still log in. Then I deleted the user record in external DB and it could still log in. Tried clearing cookies, but that doesn’t stop them either.

    Any ideas?
    Thanks!

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
  • Plugin Author tbenyon

    (@tbenyon)

    Hey @sintwar,

    Thanks for getting in touch.

    I have just run through a flow to ensure this feature is working. Here’s what I did:

    1. Logged in as USERA who does not exist in any database
    2. Tested that the login failed
    3. Added the user to the external database
    4. Checked that the user was logged in and the user was created in the WordPress DB
    5. Made sure disable external login was not activated
    6. Deleted user from external database
    7. Logged in as user
    8. Checked I was authenticated
    9. Activated disable local login
    10. Logged in again and was not authorised as expected

    I imagine this is either some other form of caching in your infrastructure OR you have another plugin that is maybe acting on the WordPress authenticate hash to authenticate users (unlikely).

    My suggestions are:

    • Check you do not have a level of caching on reading from your WordPress database
    • Set yourself back to the default theme and deactivate all other plugins to ensure the flow is not getting effected

    If you’ve checked these things and you’re still seeing issues I’ll advise you with some logging code snippets to add into the plugin so that I can help you diagnose the problem.

    Let me know how you get on πŸ™‚

    Thanks,

    Tom

    Thread Starter sintwar

    (@sintwar)

    Looks like I found the issue. Seems a plugin I was using to style the login “LoginPress” was interfering somehow. It’s working great now that LoginPress is disabled!

    Plugin Author tbenyon

    (@tbenyon)

    Hey @sintwar,

    That’s great news 😊

    If it all works I’d be grateful if you could write a review or even buy me a beer.

    Good luck with your project 😊

    Tom

    Thread Starter sintwar

    (@sintwar)

    Done and done!

    Plugin Author tbenyon

    (@tbenyon)

    Hey @sintwar,

    That’s really cool of you. It’s really appreciated.

    Have an awesome day πŸ™‚

    Tom

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.