WordPress.org

Support

Support » Multisite » [Resolved] URGENT — Error establishing a database connection — URGENT

[Resolved] URGENT — Error establishing a database connection — URGENT

  • I’m using WordPress and Buddypress, when a user Create’s a Blog and follows the link from the site to their created blog they get the following error;

    Error establishing a database connection

    I am using WordPress 3.1.3 and latest Buddypress 1.2.8, with PHP 5.3.6

    Any ideas?

    Also I have all the correct files in the /themes/bp-social/blogs/ directory (index.php, create.php, blogs-loop.php) however nothing shows in the Blogs listings? Whats going on?

    By the way I get the same problem even if I use the default BuddyPress theme.

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 32 total)
  • Do share whether you get the same problem if creating a subsite from the backend as Super Admin.

    I got the same problem when creating the blog as Super Admin as well. Any ideas?

    It means the site is not getting created in the database. Did you look in there to verify if it was or not?

    I checked the database and the url is displayed satisfactory (http://uknexttopmodel.com/dagwan), however the appropriate directory hasn’t been created within the wordpress directory structure on the site itself. Also if I create the folder artificially all that I get is ‘Access Denied’. So what gives?

    however the appropriate directory hasn’t been created within the wordpress directory structure on the site itself.

    It will never be created – it doesn’t need one. The blogs are *virtual*.

    Remove the folder you made. It won’t help.

    I checked the database and the url is displayed satisfactory

    But did it make all the extra blog tables for that blog? there should be 9 new tables for every single blog, each with a number in them like wp_27_posts etc..

    I removed the directory as soon as I saw it had no affect. Where do I look for the new tables, the database doesn’t appear to contain any new tables referring to the */dagwan blog.

    Thanks again by the way, your help is greatly appreciated.

    Then that’s the problem – your db is not letting you add all the new tables, so new blog throw that error.

    your db user needs ALL permissions on the db. If you’re not sure how to do that, ask your host.

    The db user is the db admin. wp_blogs shows both

    uknexttopmodel.com /
    uknexttopmodel.com / dagwan

    However wp_bp_userblogs only shows

    id user_id blog_id
    1 1 1

    which I assume refers to the root uknexttopmodel.com (unless that would be categorised as the main and only the new uknexttopmodel.com/dagwan site would be registered in this table).

    Any suggestions?

    If you want I can create a logon id for my server and you have a look around yourself?

    No, I can;t go login to your install.

    Look in network admin -> Sites. What the blog ID of your other sites? Hover over the names to get it in the browser bar at the bottom of the screen.

    Now go LOOK at the db tables. Not *IN* the tables – the tables themselves. You need to have wp_post wp_options and all the rest for EVERY blog.

    so you’ll have wp_2_posts, wp_3_posts etc.. a whole pile of em.

    If you do not (and I suspect you do not) THAT is the problem which I’ve already stated.

    Go ask your host why your db user does not have permission to create new TABLES.

    Thanks. I escalated the dbuser to have all ALL PRIVILEDGES using the included PHPMyAdmin 3.3.3 (under Database Servers -> WebAdmin) on Plesk Control Panel 10.2. Still same problem. If I create the sub-site using Super Admin or normal user, same problem, when you try to visit the site it comes back Error connecting to database. The only thing different is that when you check the dbase you can see that the only additional new tables created are for the photo gallery plugin, wp_5_ngg*** etc etc.

    🙁

    Then you’ll still have to get with your host to see why it’s not creating the new blogs tables.

    Again, blogs get the db error message when WP can’t find the blog tables in the db.

    Thanks for the assist. Its looking more and more likely that I’m going to be switching to Joomla and JomSocial! Lolz!

    It’s still an issue with your server, not WP. 🙂

    And it may cause problems in Joomla and JomSocial, just from my experience.

    Well, I elevated the dbuser to ALL PRIVILEDGES using phpMyAdmin on my server (running dedicated server) and still the same problem. I mean this isn’t the only problem with the WP/BP system either, there is also the problem of the /blogs directory page just showing a blank page despite the all the appropriate files being the appropriate folder.

    (Also I have all the correct files in the /themes/bp-social/blogs/ directory (index.php, create.php, blogs-loop.php) however nothing shows in the Blogs listings? Whats going on?)

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 32 total)
  • The topic ‘[Resolved] URGENT — Error establishing a database connection — URGENT’ is closed to new replies.