WordPress.org

Support

Support » Installation » Update and categories lost

Update and categories lost

  • I have just updated to 2.8 (I should have waited I think)
    Go to look at my site and I get this on the categories widget

    Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /home/a2517344/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 778

    I also get it on my blogroll (which ha links grouped by categories)

    When I go to look at my categories the page does not load

    What is wrong ?

    What to do ?

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 18 total)
  • update :
    I checked my database
    terms, taxonomy tables seem to be intact

    I get the same error message on the blog editing page

    when I go to the categories page in WordPress admin I just get a white screeen – not even a header – I have to start all over again : ie.going to http://…./wp-admin/

    Further update
    I cannot get into admin pages for Headspace 2 either !
    This is a mega-f**k-up !

    hello !!

    is there anybody there ?

    I performed a restore of my database and started WordPress again – I got “update database”. By turning off Headspace I do finally get into a completely useless categories admin page as the only thing it shows is the same Error message :

    Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /home/a2517344/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 778

    Lesson 1 : wait at least 2 months before upgrading anything

    Well, at least I know I’m not the only one who’s getting this message…upgraded this morning, now my categories have this “function.implode” message just like you.

    There’s gotta be a reason, I upgraded from 2.7 so it’s not like I haven’t been keeping my releases up to date.

    Nice to know I’m not completely mad then

    But still no one to offer us decent advice !!

    You’re not alone, trust me… There is definitely a bug or possibly just a change that they failed to mention…

    Either way, I have updated to 2.8 and can no longer change any categories in the theme options page because they no longer show up.

    I also think it’s funny how the admin(s) are shifting the blame over to the theme developers themselves in regards to this bug:

    http://wordpress.org/support/topic/280256?replies=4#post-1104160
    http://wordpress.org/support/topic/279667?replies=6#post-1104168

    It stands to reason that if the categories showed up in v2.7.1 but they don’t show up in v2.8 then by deductive reasoning you can rule out the theme and/or plugin authors and safely say this is a WP problem… I guess the admin(s) don’t see it that way though.

    I’m anxiously awaiting a solution, as I tried to save the theme options without the categories showing thinking maybe they’d just magically reappear… Yea, don’t do that. Now my site is royally F$(*&# up and I’m not too terribly happy about it.

    It stands to reason that if the categories showed up in v2.7.1 but they don’t show up in v2.8 then by deductive reasoning you can rule out the theme and/or plugin authors and safely say this is a WP problem… I guess the admin(s) don’t see it that way though.

    If you visit Administration > Posts > Categories do you see your categories?

    If you change to the WordPress Default theme, do you see categories in the sidebar?

    Listing the categories on the front-end or in the main dashboard isn’t the issue… It’s trying to use the get_categories() function inside a theme’s functions.php file… What used to work doesn’t anymore.

    I searched through the beta release changelogs, but I can’t find anything that shows any changes were made to this function or how it’s used…

    I can use get_categories() in my site’s front-end at they display perfectly… However, it doesn’t work when I try to populate a select box with them on the theme options page anymore… (but it did in 2.7.1)

    Listing the categories on the front-end or in the main dashboard isn’t the issue… It’s trying to use the get_categories() function inside a theme’s functions.php file… What used to work doesn’t anymore.

    As you have now said, it’s a theme issue. Does your theme author have any updates or comments?

    If this is a theme developer problem then I guess I’m pretty dense in understanding how… It worked perfectly in 2.7 and 2.7.1, but it doesn’t work now. Maybe I just like to keep it too simple, but it seems pretty clear cut to me.

    Here’s the code used in the theme’s functions.php file:

    <?php
    $cats_array = get_categories('hide_empty=0');
    $categories = array();
    
    foreach ($cats_array as $cats) {
    	$categories[$cats->cat_ID] = $cats->cat_name;
    }
    ?>

    That code is nearly an identical match to the code you posted in another post saying that it worked… I have no doubts that it will work on the front end… Why does it no longer work in the back-end?

    BTW… There are several others who are reporting this same issue with other themes by other authors:

    http://themeforest.net/forums/thread/wp-28-compatible/13432

    This is definitely either an undocumented feature change or a bug in WP 2.8 as the get_categories() function can not retrieve any categories when used inside functions.php – anywhere on the front-end is fine.

    To test this, include the following code to the very top of a functions.php file:

    echo '<pre>';
    print_r(get_categories('hide_empty=0'));
    echo '</pre>';

    Now, as you know, this should print out an array containing all categories on the site.
    Try this on 2.7.1 and all other older versions, the code works correctly by printing out:

    Array
    (
        [0] => stdClass Object
            (
                [term_id] => 3
                [name] => Tutorials
                [slug] => tutorials
                [term_group] => 0
                [term_taxonomy_id] => 3
                [taxonomy] => category
                [description] =>
                [parent] => 0
                [count] => 5
                [cat_ID] => 3
                [category_count] => 5
                [category_description] =>
                [cat_name] => Tutorials
                [category_nicename] => tutorials
                [category_parent] => 0
            )
    ....
    ....
    )

    However in 2.8, the following is output:

    Array
    (
        [errors] => Array
            (
                [invalid_taxonomy] => Array
                    (
                        [0] => Invalid Taxonomy
                    )
    
            )
    
        [error_data] => Array
            (
            )
    
    )

    As I stated, the code works fine in front-end files, but not in the back-end.

    This is not a problem with a theme or plugin error, as exactly the same problem is seen if you add the code to the default WordPress themes.

    danharper – you might want to see http://wordpress.org/support/topic/280256 for more discussion

    dehlz
    Are you using lang-switcher plugin ?
    In which case are you in version 1.20 ? If not you need to update !

    That at least is part of my problem resolved !

    yes, it was the lang-switcher plugin on my system as well!

    Now it works. You need the version 1.20 of the plugin.

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 18 total)
  • The topic ‘Update and categories lost’ is closed to new replies.