Support » Plugin: WP Mail SMTP by WPForms » SPF, DKIM, DMARC Error

  • Resolved randyolson44

    (@randyolson44)


    Recently moved websites to new hosting provider.
    Main website has no issues. Sub-domain with same settings but show errors – NO SPF record, and DKIM, DMARC warnings. These DNS records have been created but no change in error messages. Not sure where to go next.
    Looking for debugging tools or suggestions.

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 28 total)
  • Similar problem here. I’m using MailGun. I get a DKIM warning while the DNS settings are OK and marked as such in the MailGun dashboard.

    When looking at the MailGun documentation provided with the plugin, I see that DKIM record for MailGun is prefixed with mailo. while the correct prefix specified by MailGun is mta. If the plugin code does the check by using the same prefix as in the documentation, there’it’s not surprising that the check fails.

    By the way, thanks for this very useful plugin.

    Patrick

    Plugin Author Gregor Capuder

    (@capuderg)

    Hi @randyolson44,

    which mailer are you using? Which From Email are you using?

    Based on these two details we’ll be able to help you out and let you know what the issue might be.

    @samoreen our plugin checks for a few DKIM prefixes (those that we already saw in Mailgun setups) and mta is not one of them. Thank you for reporting this, it really helps us improve the new Domain Checker feature.

    Have a nice day!

    Thread Starter randyolson44

    (@randyolson44)

    I am using gmail.

    Plugin Author Gregor Capuder

    (@capuderg)

    Hi @randyolson44,

    are you using G-Suite with a custom domain? Or just a free Gmail account with a connected custom domain?

    Take care!

    Thread Starter randyolson44

    (@randyolson44)

    G-Suite with custom domain and sub-domains.

    Plugin Author Gregor Capuder

    (@capuderg)

    Hi @randyolson44,

    are you using the root domain or a subdomain in your “From Email” address in our plugin setting? Is SPF and DKIM configured for that domain/subdomain, but you still get the errors in our Domain Check section in the Email Test settings tab?

    As I understand you have a main site setup and everything works OK (no SPF, DKIM or DMARC errors when sending a test email). But you do have some issues on a WP site that is configured on a subdomain? That’s strange, because where the site is hosted (what domain) does not matter. Only the mailer and the domain in the “From Email” address are important. Are you using the latest version (v2.6) or our WP Mail SMTP plugin on both WP sites (since the Domain Check is only available in the latest version)?

    Changing web hosting also should not make a difference, unless you also migrated the domain to a new domain registrar and need to add the Google SPF and DKIM records to it.

    You can also use a tool like: https://mxtoolbox.com/spf.aspx to check the SPF record for your domain/subdomain.

    Tool for DKIM: https://mxtoolbox.com/dkim.aspx -> let us know if used a non-standard DKIM selector (“google” is the default).

    Tool for DMARC (optional): https://mxtoolbox.com/dmarc.aspx

    Take care!

    Thread Starter randyolson44

    (@randyolson44)

    I am using the root domain in my “from email”.
    SPK and DKIM checks work fine on my root domain.
    On my root domain DMARC provides an error showing another domain in the error message that is not my current domain but a domain used by the previous hosting provider.
    Latest version (v2.6) is installed.
    Using same domain registrar.
    I have added Google SPF records. I have not changed the DKIM record.
    I have also added a DMARC record.
    MXToolBox says SPF record is fine for both root domain and sub domain.
    MxToolbox says no DKIM and DMARC records but the plugin passes the test on root domain. It appears that whatever is saved in the plugin on my root domain is not pointing to the correct domain.
    It appears to be using an old domain from the previous hosting provider.
    Is this stored in a wordpress table?
    Any other tools to use?

    Plugin Author Gregor Capuder

    (@capuderg)

    Hi @randyolson44,

    it looks like the “From Email” address in our plugin is not saved correctly on your site. It still holds the old value.

    Could you please go to the WP Mail SMTP plugin settings check that the email that you want to use in the “From Email” setting is selected and save the plugin settings. This should resolve the issue and you can try to send a new test email.

    If this issue persists. Please click on the “Remove Connection” button and re-authenticate the Gmail mailer. After that, the from email address should be the correct one.

    Take care!

    Thread Starter randyolson44

    (@randyolson44)

    I have found the issue why the root domain is different from the sub-domain. The root domain is still using the google client ID and secret from the previous host provider.
    I am not able to update the email address on the sub-domain. I have clicked on “remove Connection” and re-authenticated successfully. The email address is blank and will not allow me to change it. The test email is successful and gives SPF not found message. When using MxToolbox, the SPF record is found. How to determine what the plugin is actually verifying? Do I need to delete the plugin and re-install?

    Plugin Author Gregor Capuder

    (@capuderg)

    Hi @randyolson44,

    > The email address is blank…

    hmmm… That’s strange. And the re-authorization connection was successful?

    After the re-authorization, the From Email setting should have a dropdown menu, where you can select your actual From Email address (even if there is only one option). Could you please share a screenshot of the From Email address setting?

    Our plugin checks the domain in the From Email setting (the domain after the @ character).

    Take care!

    Thread Starter randyolson44

    (@randyolson44)

    screenshot

    Sorry, no dropdown menu.

    Plugin Author Gregor Capuder

    (@capuderg)

    Hi @randyolson44,

    based on the “Please first authorize the Gmail mailer below”, it looks like the Authorization process was not successful. Please try to authorize (connect) with the correct gmail account you want to use to send the emails from.

    Let me know if there will be any issues in the connection (oAuth) process.

    Take care!

    Thread Starter randyolson44

    (@randyolson44)

    Authorization was successful but no dropdown menu and cannot change the from address.

    Plugin Author Gregor Capuder

    (@capuderg)

    Hi @randyolson44,

    well, something is wrong, since no email addresses are available in the From Email dropdown menu.

    At the bottom of the plugin settings, do you see the gmail account you connected with? Right next to the “Remove Connection” button? The text is: “Connected as ???”, where the ??? should be replaced by the gmail email address you used to login and connect to when creating the oAuth connection.

    Could you please remove the connection and try to connect in a different browser?

    Also, you could try to make the connection with all other plugins disabled except for the WP Mail SMTP. Maybe it’s a plugin conflict?

    Take care!

    Thread Starter randyolson44

    (@randyolson44)

    Yes, something is wrong. There is no Connected as ??
    I have removed the connection and tried a different browser. I have disabled all other plugins, changed themes. no success yet.
    I have set the remove ALL WP Mail SMTP data and deleted the plugin on a testing website. After reinstalling and used a different gmail address and different Client Id and Client Secret. When loading everything back, after authenticating properly (no errors), no ‘from email’ address is displayed in the drop down list during the last step in the setup wizard.
    More suggestions welcome. Thanks for working through this with me.

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 28 total)
  • The topic ‘SPF, DKIM, DMARC Error’ is closed to new replies.