Support » Plugin: Events Manager » Recurring Events Not Working – Always the 1st

  • Resolved jcimb

    (@jcimb)



    Recurring events have been working until now.
    I set up a recurring event for a monthly meeting on the 3rd Thursday each month and it schedules the meetings for the 1st of every month.

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)
  • Plugin Support angelo_nwl

    (@angelo_nwl)

    NetWebLogic Support

    hi,

    just to confirm, is this happening right after updating to the latest EM dev version 5.9.4.1 ?

    patsky

    (@patsky)

    I have this problem too – noticed after the last but one update but still happening with this one. Have posted separate thread this morning.

    Plugin Author Marcus

    (@netweblogic)

    I’m not able to reproduce this myself, so any steps you provide if you can reliably reproduce this would be helpful. Also, if I could know the exact date ranges of the event, frequency, times etc. as well as the timezone of the event, your EM default timezone and your blog default timezone.

    @patsky, replied same on your thread, I’m subscribed to both now so will get notified personally.

    • This reply was modified 3 months, 3 weeks ago by  Marcus.

    Steps:
    Create a recurring event
    Event repeats monthly every 1 month on the 4th Sunday of the month.
    recurrences span from 07/20/2018 to 07/31/2019
    each event spans 0 days
    Events ended up being scheduled: 8/1/2018, 9/1/2018, 10/1/2018, etc.

    Timezone of the recurring event: New York

    EM Settings:
    Enable time zone support: yes
    Zone: New York

    WP Settings:
    General>Timezone: New York

    Steps:
    Create a recurring event
    Event repeats monthly every 1 month on the 1st Sunday of the month.
    recurrences span from 07/02/2018 to 01/06/2019
    each event spans 0 days
    Events ended up being scheduled: 8/1/2018, 9/1/2018, 10/1/2018, etc.

    No Timezone

    EM Settings:
    Enable time zone support: no

    WP Settings:
    General>Timezone: London
    General>Week Starts: Sunday

    Notes: I have this issue on two sites – have tried with Timezone support enabled and disabled – no difference
    Week starts on Sunday on one and Monday on the other – no difference either.

    I have been using EM for over two years now on two non-profit sites – a church and a carers association and this was only noticed a couple of updates ago on the latter but can’t be sure about the version. I realise this is a free plugin but I don’t get paid for this either and unfortunately our groups have come very definitely to rely on this.

    I’m nervous of deleting the plugin and reinstalling or overwriting with an earlier version, particularly on the church site as it has a large number of recurring events for the various services and masses although they were only entered for the year and I will be stuffed if I can’t get this sorted by Christmas! If there is a way of protecting all the existing entries then happy to try anything you suggest.

    Plugin Author Marcus

    (@netweblogic)

    OK, so it turns out to be a PHP issue, not an EM bug, which is why we had such a hard time reproducing this, and also why some see it working on some sites and not on others. The issue specifically affects PHP versions 5.3 – 5.5.

    If you’re running PHP 5, we recommend you run the latest version of that version because all other versions are already not supported anymore. However, we’ve fixed the issue anyway.

    We’ve just release a new dev version 5.9.5.1 which has the fix. You can upgrade your site with a few clicks as per these instructions.

    In case you’re interested, here’s a proof of concept which shows with regular PHP functions why this is not working as expected:

    
    <?php
    	echo "PHP Version is : ". phpversion().'<br>';
    	$DateTime = new DateTime("2018-07-02");
    	echo '<strong>$DateTime = new DateTime("2018-07-02");</strong><br>';
    	echo '<strong>echo $EM_DateTime->format("Y-m-d");</strong><br>';
    	echo $DateTime->format("Y-m-d");
    	echo '<br><strong>$DateTime->modify(\'first day of this month\')->setDate( 2018, 7, 22 );</strong><br>';
    	$DateTime->modify('first day of this month')->setDate( 2018, 7, 22 );
    	echo '<strong>echo $DateTime->format("Y-m-d");</strong><br>';
    	echo $DateTime->format('Y-m-d');
    	die();

    Paste this into a new .php file somewhere on your server and visit it directly and see the results.

    Plugin Author Marcus

    (@netweblogic)

    @patsky, whilst I hope this resolves the issue and you don’t need to reinstall, FYI if you delete the plugin, no data gets deleted. Only if you go via EM > Settings > General > Admin Tools > Uninstall will it delete any data, and you get a confirmation asking you the same as well.

    Plugin Support angelo_nwl

    (@angelo_nwl)

    NetWebLogic Support

    can you try and confirm using EM version 5.9.5? thanks

    • This reply was modified 3 months, 1 week ago by  angelo_nwl.

    New dev version 5.9.5.1 works!
    Thanks for your thorough and fast work to solve the problem!

    @angelo_nwl & @netweblogic yes it all works perfectly since the php version was identified as being the problem. Have now upgraded the plugin as well and all still good.

    Thanks to everyone on these pages who contributed to identifying the problem.

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.