Support » How-To and Troubleshooting » [Resolved] Problem with Image captions after 3.7 upgrade

[Resolved] Problem with Image captions after 3.7 upgrade

  • premitel



    I upgraded to V3.7 yesterday and I have discovered that in the WordPress editor any images that use the WordPress caption facility take up the whole of the page width and more.

    They display fine on my site, but it makes editing difficult.

    When I remove the caption everything is OK as it was with previous WordPress version.

    This applies to images in the WordPress media gallery and the Nextgen gallery.

    Help please!


Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 89 total)
  • Moderator Ipstenu (Mika Epstein)


    The whole page width on what page? The post editor or the media editor?

    Can you provide a screenshot? (put it up on an image hosting site, or your site, and link to it).

    Have you tried turning off other plugins yet or any of the steps in http://wordpress.org/support/topic/wordpress-37-master-list




    Thanks for reply.

    Click for screenshot

    I haven’t turned any plugins off yet or followed any steps on that list.

    Reluctant to do this yet as it is only the edit window that is affected not the site.

    If I turn plug-ins off then the site would be affected.

    If you don’t have any other ideas after looking at my screenshot then I will do as suggested.




    I seem to be getting the same kind of problem. I can’t seem to edit the images anymore in “visual mode”, only in text. I’ll start a thread too, trying to explain the problem.

    Adam Capriola


    I am having an issue as well. Here is what my visual editor look like without a caption:


    I then add a caption:


    Then after I either save or switch back and forth between the text editor:


    The image goes blank and takes up a bunch of space. It’s still there in the text tab, but visual makes it go missing. If I do a preview, everything looks fine on the site. It’s going to make hell for editing though.

    Here is what the HTML changes from:

    <div class="mceTemp"><dl id="attachment_36346" class="wp-caption alignright" style="width: 235px"><dt class="wp-caption-dt"><a href="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88.jpg" data-mce-href="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88.jpg" style=""><img class="size-medium wp-image-36346" alt="desert-ruins-hidden-legends-hl-88" src="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88-225x313.jpg" width="225" height="313" data-mce-src="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88-225x313.jpg" style=""></a></dt><dd class="wp-caption-dd">CAPTION</dd></dl></div>


    <div class="mceTemp"><dl class="wp-caption alignright" id="attachment_36346" style="width: 10225px" data-mce-style="width: 10225px;"><dt class="wp-caption-dt"><a href="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88.jpg" data-mce-href="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88.jpg"><img class="size-medium wp-image-36346" alt="desert-ruins-hidden-legends-hl-88" src="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88-225x313.jpg" width="225" height="313" data-mce-src="http://www.sixprizes.com/wp-content/uploads/2012/10/desert-ruins-hidden-legends-hl-88-225x313.jpg"></a></dt><dd class="wp-caption-dd">CAPTION</dd></dl></div>

    You can see the width get blown up to 10225 for some reason. It adds 10,000 px.



    Just upgraded and now I have the same problem. The image caption goes beyond the width of the visual editor and the image does not appear. I cannot click on the edit/delete button for the image in visual editor mode. It does not appear. I can only edit the image in raw html mode.

    On the front end the images are fine.

    How did they miss this one?





    Same problem here…



    I’m having the same problem, my WP expert was working on it for hours and disabled all plugins but was unable to fix it, it’s making adding new posts very difficult and slow



    I am having the same problem with Captions.. I couldn’t even use a caption with wording now.



    I’ve figured out what is happening. The caption property is adding 10,000 pixeis to the width!

    I posted one image which was 225px and another which was 300px. Each caption is showing up as 10225px wide and 10300px wide respectively.



    There are a couple of threads regarding this problem. Hope they fix it soon.



    Forum Moderator

    @tkserver – yes, it looks like a bug. But, please stop posting about it in multiple places.



    I didn’t start the threads.

    Moderator Andrew Ozz


    WordPress Dev

    Been trying to reproduce this for a while, unfortunately not able yet. There have been very few changes to the editor to make it compatible with IE11.

    Could you please post some more information:

    • What browser are you using.
    • Are you inserting a full-size image.
    • Is the caption width wrong when:
      1. loading a post containing a caption,
      2. inserting an image with a caption,
      3. editing an image and adding a caption after it has been inserted in the editor.


    Forum Moderator

    Hey Andrew – I reproduced it:

    Firefox 24 (Mac)
    Image was 150 x 150

    Happened when inserting the image with a caption – here’s the Firebug HTML on it:

    <div class="mceTemp">
    <dl id="attachment_149" class="wp-caption alignright" data-mce-style="width: 10150px;" style="width: 10150px">

    EDIT – A bit more info:

    This is in twentythirteen, no plugins

    It does not seem to happen when adding a caption to an already existing image in an existing post.

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 89 total)
  • The topic ‘[Resolved] Problem with Image captions after 3.7 upgrade’ is closed to new replies.
Skip to toolbar