Support » Plugin: SrbTransLatin - Serbian Latinisation » Pripreme za verziju 2.4

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
 • “Ranije verzije SrbTransLatin dodatka su imale opciju da se na svaki interni link na sajtu doda query string koji bi označavao pismo. Kolačići nisu korišćeni.
  Jedan broj korisnika i dalje želi tu opciju nazad, pa je konačno došlo vreme da presečemo – Preslovljavanje će u budućnosti funkcionisati isključivo preko kolačića.”

  Ovo je veoma ozbiljno odstupanje od dogvora kada si preuzeo održavanje dodatka.

  Podrška za rad sa kolačičima je ok, samo ako je opciona. NIKAKO ne smeš forsirati upotrebu kolaćića ili ukinuti podršku da se oznaka pisma nalazi u URL stranice kao što je bilo do verzije 1.7. To će skoro sve sajtove da onesposobi, a da ne pričamo o narušavanju funcionisanja postojećih eksternih linkova ka sajtovima.

  Dogovor je bio veoma jednostavan: funkcionalnost dodatka mora ostati takva da svi postojeći sajtovi rade bez problema i bez prepravki.

  Ja sam već bio dosta toleantan što si napravio neke izmene koje su ljudima napravile probleme, jer si svak malo najavljivao da ćeš to da porpaviš.

  Ali ako ovo uradiš ovako kako si najavio to bi bilo ozbiljno kršenje svega što je dogovoreno.

  Plugin Author Sibin Grasic

  (@seebeen)

  Ovo je veoma ozbiljno odstupanje od dogvora kada si preuzeo održavanje dodatka.

  S obzirom na to da WordPress ide dalje, i da je sve teže održati tu funkcionalnost sa tehničke strane i ako uzmemo u obzir činjenicu da će google krenuti da penalizuje takvo ponašanje, cookie je jedino 100% pouzdano rešenje koje će uvek da radi, a neće uticati na SEO, i neće uvoditi dodatni overhead kada su performanse u pitanju.

  To će skoro sve sajtove da onesposobi, a da ne pričamo o narušavanju funcionisanja postojećih eksternih linkova ka sajtovima.

  Postojeći eksterni linkovi ka sajtovima će raditi i dalje, i dalje će menjati pismo. Sajt koji funkcioniše uz upotrebu kolačića možeš da vidiš na ovom linku: https://advokatnedeljkovic.com

  Gde će kolačići da rade kada crawleri uopšte ne rade sa kolačićima?

  Plugin Author Sibin Grasic

  (@seebeen)

  Google crawleri itekako rade sa kolačićima. Ali na kraju dana nije ni bitno, jer google itekako raspoznaje ćirilicu i latinicu i svejedno mu je šta parsira.

  Problem nastaje kod toga gde svi linkovi imaju QS na kraju, pa Google 2x prolazi kroz sajt.

  Nije Gugl jedini crawler.

  Osim toga, vrlo je važno kad se negde ostavlja link da li link vodi na latiničnu ili ćiriličnu stranu i da li će crawler posle na toj strani da vidi likove na ostale sadržaje u latiničnoj ili ćiriličnoj verziji.

  Ja potpuno razumem da ti imaš neke svoje lične ideje i svetonazore, ali nemaš nikakvo pravo da ih namećeš drugima.

  Uz to, ako koristiš kolačiće, moraš da obezbediš da posetilac može da bira da li dozvoljava da se podaci snimaju u kolačiće ili ne. Kolačići su zamišljeni i oduvek su bili opciioni. Ne možeš ti sad da izmišljaš da su obavezni.

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
 • The topic ‘Pripreme za verziju 2.4’ is closed to new replies.