WordPress.org

Forums

WordPress SEO by Yoast
Strip Category Base not working in 2.4 (33 posts)

  1. redactuk
    Member
    Posted 2 years ago #

    Before installing latest update I had 'Strip Category' base option selected and I could refer directly to a category in a URL. No those direct URLs not working and I can only access categories with /category/ in the URL. Is this known issue?

    Thanks

    http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-seo/

  2. boborg
    Member
    Posted 2 years ago #

    Same issue here. Also blank pages on posts in categories. Seems to complain about out of memory error. Downgrading to 1.2.3 fixes it.

  3. theriskyshift
    Member
    Posted 2 years ago #

    Same issue here.

  4. ThemeSquirrel
    Member
    Posted 2 years ago #

    Deactivate Yoast's plug-in wait a minute, and reactivate and it started working again for me.

  5. redactuk
    Member
    Posted 2 years ago #

    When I applied 2.4 I had not yet applied WP 3.4.1. After updating WP when I switched this option back on again it worked, so maybe related to bugs fixed in WP 3.4. Anyway, seems to be working again now.

  6. NeuroPR
    Member
    Posted 2 years ago #

    Same issue here, when someone clicks on permalink settings, all categories go 404. If you go to save the setting again, it fixes. but something is not right in this last version, the breadcrumbs in any subcategory page are resulting in a blank page.

  7. wavesoftech
    Member
    Posted 2 years ago #

    For me at least, I was having to continually re-save the Strip Category option ever hour or so. After disabling W3 Total Cache I haven't had the issue again.

  8. Joost de Valk
    Member
    Plugin Author

    Posted 2 years ago #

    This was fixed in 1.2.5, sorry peepz :)

  9. webartistry
    Member
    Posted 2 years ago #

    I'm on 1.2.5 and this is still happening. Every time I add a category or make any changes to the blog content, it resets. Neither clearing my cache or disabling cache plugin has helped, either.

  10. danielshaw
    Member
    Posted 2 years ago #

    Me too. 1.2.5 but all category links have stopped working...

  11. deadhippo
    Member
    Posted 2 years ago #

    Actually broke for me in 1.2.5

  12. JonDiPietro
    Member
    Posted 2 years ago #

    Same problem here with 1.2.4 and 1.2.5 but tags are also broken for some reason. When I deactivate WP SEO everything works fine. I'm not using any caching plugins.

  13. pates
    Member
    Posted 2 years ago #

    Not working for me and no apparent fix since I updated to 1.2.5. Just spent a long old time writing lengthy redirects to avoid putting 80% through a damaging reindexing process.

    Great plugin, first issue I've ever experienced - will simply hold back on update other sites.

  14. danielshaw
    Member
    Posted 2 years ago #

    Since the break, I've lost ranking in Google, traffic and revenue by about a third.
    The Yoast SEO plugin was a great benefit up till now, however it's sad that the support isn't there.
    I would gladly pay for this plugin if I knew that any issues were being actively worked on...

  15. pates
    Member
    Posted 2 years ago #

    Joost is really good at updating people and responding comments when there are problems. I'm surprised this one hasn't been cleaned up quicker but let's not forget he provides his awesome work at absolutely no cost.

    Daniel, get an old version of WordPress SEO, strip the category base again and Google will then reindex your old URLs and your traffic should come back to exactly where it was.

  16. jeremyers1
    Member
    Posted 2 years ago #

    This is still happening to me also...

    Nevermind... I did what others suggested and turned it off. Saved. Turned it on. Saved. All fixed.

  17. dbm44
    Member
    Posted 2 years ago #

    Just happened to me today as well

    Upgraded to 1.25 when it came out and was working OK up till now

    Logged in tonight to Analytics having changed nothing on site all day, and 404 errors everywhere for all category pages.

    Switched strip the category base off and saved then sitched on again and is now working.

    But for how long? Really do not want to be checking for 404's all day.

    It's a great plugin, really hope this issue gets sorted quickly

  18. EdwardBlack
    Member
    Posted 2 years ago #

    Yes - same problem here.

    My solution is: Uncheck the 'category base checkbox', save, check the 'category base checkbox' again, save. Now it should work again.

    For bugfixing: I noticed it breakes every time agan when I edit the description of a category.

    Greetings from Germany,
    Edward

  19. JonDiPietro
    Member
    Posted 2 years ago #

    That solution doesn't work for me. Categories and tags are both completely broken when I enable this plugin. Need to find an older version.

  20. vest24
    Member
    Posted 2 years ago #

    Using 1.2.5 same 404 for categories from time to time. Toggling strip category on off works for a limited time. The best plugin around, hope this will be fixed soon.

  21. JonDiPietro
    Member
    Posted 2 years ago #

    I've found that this works for me:

    • Turn off "strip category" function in Yoast
    • Go to Settings | Permanlinks and click save to restructure permalinks
  22. RobertKCole
    Member
    Posted 2 years ago #

    Echoing @EdwardBlack - Even the slightest change to any text on a Category page triggers the bug and the 404 errors for any category page.

    The page can be found if the base /category/ is added back into the URL.

    About to launch a site with 231 categories and was relying on WordPress SEO to strip out the /category/ for us. Would really like to see this fixed soon so we can launch and not have to use 301 redirects to fix links if we launch with /category/ included.

  23. Miz.Michele
    Member
    Posted 2 years ago #

    Hey you all might be interested in this. One another open thread about this issue, a guy named Ismael posted a fix.

    I tried it and it works. It's another plug-in that strips the category base.

  24. RobertKCole
    Member
    Posted 2 years ago #

    Agree with Miz.Michele - The "WP No Category Base - WPML compatible" plugin appears to work great.

    Yoast - hint, hint... ;^)

  25. Michael Albers
    Member
    Posted 2 years ago #

    The solution provide by EdwardBlack worked for me.

  26. Miz.Michele
    Member
    Posted 2 years ago #

    @Michael. Just an FYI - that had worked for me too - until I changed anything. If I made a post, added or edited a category - then the categories weren't working again. and I had to re-save permalinks. So if the one time fix worked for you that's great. It didn't for me.

  27. foggyphils
    Member
    Posted 2 years ago #

    I started to think I must be going crazy.

    Also having the same issue. I get it working, then the next time I check, it doesn't!
    Will try the stripping plugin.
    ***************************************************************
    WP: 3.4.1
    Yoast SEO 1.2.5

    What I expect:
    Strip /category/

    What happens:
    Doesn't strip /category/ and leads to 404 pages. However, the original link that includes /category/ DOES work.

    Problem Website:
    Squarespace Plugins

  28. Geoffrey Hale
    Member
    Posted 2 years ago #

    Deactive, activate, SEO>Permalinks>SaveSettings

    -- worked for me. Thank you!

    Site: Healthy Mind Heart Body

  29. Karan Goel
    Member
    Posted 2 years ago #

    Deactive, activate, SEO>Permalinks>SaveSettings

    This work.. But we need a permanent solution!

    Please!

  30. Original Prankster
    Member
    Posted 2 years ago #

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Plugin

  • WordPress SEO by Yoast
  • Frequently Asked Questions
  • Support Threads
  • Reviews

About this Topic