Support » Plugins and Hacks » NextGEN Gallery » NextGEN Gallery not generating thumbnails

NextGEN Gallery not generating thumbnails

  • Sheryl


    I cannot get the thumbnails to generate on this latest gallery. I see an X where the thumbnails should be.

    If I click on the blue X I can see the photo in full size. All photos are 800×600 pixels.

    I have the latest version of the plug-in installed and the most current version of WordPress installed.

    How do I change 14 x’s to thumbnails instead???

    If I use EDIT THUMBNAIL I get lines of code showing Fatal Error above the 2 boxes and the 2 white boxes only show X in them.



Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)
  • strategicdm


    I am getting the same issue. Not with my older postings though.
    website: http://okracer.com/?p=505

    It appears that the upload is not creating the thumbnails.

    Any help will be appreciated.



    It turned out to be the photos

    Try uploading a personal photo and see if you get the same results.

    If so, it could be a permissions folder thing. Your permissions should be set to 777 by the hosting company you are paying.

    Hope that helps.



    I had the same problem, and it turned out the gd module was not activated in PHP. Uncommenting the appropriate line in the php.ini file and restarting Apache resolved this.


    While evaluating this plugin for our website, I find that thumbnails fail to generate during bulk image upload or when manually attempting to create thumbnails. A pop-up says converting to thumbnails then it seems to hang. Must click the X to close dialog.

    When I attempt to Edit Thumbnail, the pop shows;

    Warning: Division by zero in public_html/wpdemo/wp-content/plugins/nextgen-gallery/lib/gd.thumbnail.inc.php on line 288
    Warning: Division by zero in public_html/wpdemo/wp-content/plugins/nextgen-gallery/lib/gd.thumbnail.inc.php on line 301
    Warning: imagecreatetruecolor() [function.imagecreatetruecolor]: Invalid image dimensions in public_html/wpdemo/wp-content/plugins/nextgen-gallery/lib/gd.thumbnail.inc.php on line 434
    Warning: Division by zero in public_html/wpdemo/wp-content/plugins/nextgen-gallery/admin/edit-thumbnail.php on line 42

    The Overview- Server Settings show;

    Graphic Library
        GD Version : bundled (2.0.34 compatible)
        FreeType Support : Yes
        FreeType Linkage : with freetype
        T1Lib Support : No
        GIF Read Support : Yes
        GIF Create Support : Yes
        JPG Support : Yes
        PNG Support : Yes
        WBMP Support : Yes
        XPM Support : No
        XBM Support : Yes
        JIS-mapped Japanese Font Support : No

    I don’t see any GD options in my php.ini Is there a specific setting to look for?

    The Overview- Plugin Check is all green.

    Recursive chmod 777 (was 755) of gallery folder did not fix it. thumbs folder remains empty after trying to recreate thumbnails.

    Running WP 3.2.1 plus a few other plugins plus NextGen Gallery1.8.3

    Thanks for all suggestions.



    I decreased the size of each photo before I uploaded and it worked fine.

    Try a standard web size of 640px

    Thank you for that fast replay.

    Changing all images to 640 width fixes the problem. Would the original failures be caused by the 64MB memory limit my hoster is imposing? Perhaps there is a way to optimize the Nextgen Gallery code to handle larger images independent of size?

Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)
  • The topic ‘NextGEN Gallery not generating thumbnails’ is closed to new replies.