Support » Networking WordPress » Installing multisite yields "Error establishing database connection" error

  • Resolved Ben Dunkle

    (@empireoflight)


    Hi, when I install multisite I get an “Error Establishing Database Connection” error.
    When I attempt to log in to wp-admin, it tells me to repair the database. When I try to do that, I get this message:

    wp_1_posts: Table ‘bigwater_wp.wp_1_posts’ doesn’t exist
    wp_1_comments: Table ‘bigwater_wp.wp_1_comments’ doesn’t exist
    wp_1_links: Table ‘bigwater_wp.wp_1_links’ doesn’t exist
    wp_1_options: Table ‘bigwater_wp.wp_1_options’ doesn’t exist
    wp_1_postmeta: Table ‘bigwater_wp.wp_1_postmeta’ doesn’t exist
    wp_1_terms: Table ‘bigwater_wp.wp_1_terms’ doesn’t exist
    wp_1_term_taxonomy: Table ‘bigwater_wp.wp_1_term_taxonomy’ doesn’t exist
    wp_1_term_relationships: Table ‘bigwater_wp.wp_1_term_relationships’ doesn’t exist
    wp_1_commentmeta: Table ‘bigwater_wp.wp_1_commentmeta’ doesn’t exist

    It seems to have changed the table prefix from wp_ tp wp_1
    I deactivated all plugins before attempting the install and followed instructions as best I could.
    Is this something on the server end, or is it a problem with wordpress?
    Please advise, thanks!

Viewing 5 replies - 16 through 20 (of 20 total)
  • Well, I don’t know what happened… I went away for a while, removed the network tables, ran the procedure for about the 5th time, and this time it worked!

    ???

    I have no idea, and there’s still no debugging output. Odd.

    I had a similar problem (I coludn’t even access my admin dashboard) and this site helped me.

    In the end it turned out I didn’t have this variable set in my wp-config.php:

    define('MULTISITE', true);

    It’s funny, because I think I copied everything WP gave me during the multisite setup, but it could be I skipped this line, because I already had define('WP_ALLOW_MULTISITE', true); inside.

    After following the instructions to install multisite support http://codex.wordpress.org/Create_A_Network, I also got the “error establishing database connection” message.

    However, like kermit666, I also missed out the

    define('MULTISITE', true);

    Adding this to the wp-config.php fixed the issue

    Can I join the queue of people who were trying to be too clever by omitting the line

    define('MULTISITE', true);

    because there was something very like that I had already added.

    Thank you kermit666 and this forum.

    He he 😀 Glad I could be of help.

    Perhaps this shows that the multisite installation could be a bit user-friendlier, since we all fell into the same trap…

    Cheers!

Viewing 5 replies - 16 through 20 (of 20 total)
  • The topic ‘Installing multisite yields "Error establishing database connection" error’ is closed to new replies.