Support » Plugin: WP Extended Search » Conflict with JetSmartfilter and Elementor Pro

  • Resolved Wimgbax

    (@wimgbax)


    First of all , I like the extended search possibilities.
    I recently encountered a compatibility problem.
    I use Elementor Pro and use the theme builder to create Archive Templates for different Custom Post Type with the widget Archive Post of elementor
    Recently I discovered a compatibility issue if I use WP extended Search and JetSmartfilter the Archive Template cannot find the correct archive.
    Deactivating JetSmartfilter and Extended Search activated the correct archive is shown.
    Also by deactivating Extended Search and a activated JetSmartfilter the archive template gives the correct information.

    I have informed Crocoblock the designer of the JetSmartfilter and I will inform Elementor as well.
    Regards
    Wim Bax

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 18 total)
  • cangulo

    (@cangulo)

    Hi,
    I have the same issue with Elementor and WP Extended Search.
    The plugin block Elementor template search fields.

    Thank you!

    I am having the same issue aswell. Anyone found any work around to get it to work while using this plugin?

    I received an answer from elementor.
    It is really an compatibility issue.

    see answer from elementor.
    It is up to all three development communities to solve this.

    As expressed previously, such issues due to conflicts from another plugin (or plugins) must be reported to the technical team of the conflicting plugin for further troubleshooting and a possible fix. If further collaboration is needed, they are free to contact our developers directly by opening an issue post on our GitHub page.

    For your information in this particular case, this seems to occur as the “is_search” query value (during the posts retrieval/query process) is being set to “true” by a third-party function along the way. As a result, the “WP Extended Seach” plugin treats this posts retrieval process as a search query (not as an archive query) and pulls in other unrelated posts from the selected post types selected in the “Settings > Extended Search > Select Post Types” section. For reference, the function responsible for adding these selected post types to the query can be found in “wp-extended-search/includes/WP_ES.php” file at line 97 to 149.

    You may provide the information given above to the other development teams for their review as we also make a note of this on our end.
    Regards

    I ended up getting Elementor to work while this plugin is active by adding the following if statement wrapped inside the wp_es_custom_query function

    Add this right after the global $wpdb; line in the function wp_es_custom_query
    ` if(!is_user_logged_in()) {

    Added a closing bracket right before the return statement in the same function

    This is sort of a hacky workaround but it works well for us as our users are not logged in.

    Plugin Author Sumit Singh

    (@5um17)

    Hi everyone!

    I am sorry for the delay.
    The issue is also open here https://wordpress.org/support/topic/admin-search-is-affecting-by-installing-this-plugin/

    I am open to make changes and resolve issue with Elementor but I need the help to identity the Ajax action name.
    See: https://wordpress.org/support/topic/admin-search-is-affecting-by-installing-this-plugin/#post-13139128

    I can also test this with Elementor as it is free to download. Please let me know if issue is reproducible with free version of Elementor?

    Thanks

    Plugin Author Sumit Singh

    (@5um17)

    Below the original problem statement

    I use Elementor Pro and use the theme builder to create Archive Templates for different Custom Post Type with the widget Archive Post of elementor
    Recently I discovered a compatibility issue if I use WP extended Search and JetSmartfilter the Archive Template cannot find the correct archive.

    That problem appears to be solved.
    BUT now it created another problem to complicated to describe I made two screen captures but I don’t know how I can send these to you.
    Regards
    Wim Bax

    Plugin Author Sumit Singh

    (@5um17)

    Hi,

    Did you try the new version from here https://wordpress.org/support/topic/admin-search-is-affecting-by-installing-this-plugin/#post-13139680 ?

    In the new version I have disabled the WPES for Elementor Ajax request.

    Can you please share the site link to check?

    Thanks

    Yes, I have installed your new version.
    My site with the page ( archive ) is https://baxdesign.nl/boek/
    Boek is a custom Post.
    It is the combination of jetsmartfilter , elementor Pro ( archive template) and your plugin that causes the problem in my view.

    In the page https://baxdesign.nl/jetsmart-sorteren-check-en-filters/ .
    That is a normal page using elementor Pro post widget.
    Your plugin works fine on another website with Elementor Pro and all the archive templates I made.

    Plugin Author Sumit Singh

    (@5um17)

    Thanks for the details.

    I understand it now. Those are pagination numbers because of all posts from WPES setting added to query.

    But I wonder why jetsmartfilter plugin setting is_search to true in their query?
    Have you contacted them?

    Anyways, Please try these changes and let me know.

    Let me know if this fixes the issue?

    Thanks

    Hi,
    I was triggered by your remark about the query.
    I know that sometimes you have to give the elementor widget an ID.
    Then use this ID in the query of f.i. the pagination widget.
    I did that and than also all the numbers are gone but than no pagination numbers at all.
    There is another major problem that the custom posts boeken is not shown but the normal posts are selected and pagination is not shown at all .
    Before changeing code I added this ID in the query.

    Plugin Author Sumit Singh

    (@5um17)

    Hi,

    Thanks for the info. But have you made the changes? What is the output after making those changes?

    As per the Elementor support response is_search is true so I added another condition to check if there is any search query then only run the WPES filters.

    If still not working then please contact the Jetsmartfilter support and ask them for help if any changes needed from my side I am ready to do.

    Thanks

    Hi,
    I made the changes.
    There is some improvement, at least the Custom Post Boeken is shown and the pagination shows up.
    But applying a filter function does not work.
    Also the pagination function does not work.
    Trying next and all posts disappear.
    Regards
    Wim Bax

    Plugin Author Sumit Singh

    (@5um17)

    Hi Wim,

    I am not getting the issue without checking the code myself. And since both plugins are paid I will suggest you to contact the plugins author. If they can provide me technical description of the issue I can include the fix.

    I am really sorry but I am unable to help.

    Thanks

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 18 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.