Support » Plugin: Advanced Custom Fields » 5.8.0-beta3 – Gutenberg not loading ACF metaboxes for specific user in admin

  • 5 out of 7 ACF custom field blocks inexplicably stopped loading in Gutenberg in WP 5.0.3. These are the default Advanced Blocks that display meta boxes in Gutenberg (not the custom ACF blocks). They weren’t loading in the DOM, and weren’t showing in Options > Advanced Blocks panel either. The content was still displaying on the front end.

    When I installed the production version, they all showed up again so this is definitely something with Beta3. Theme/plugins had no effect.

    SOLUTION: After troubleshooting this issue with support (who was responsive, thank you!), we nailed it down to a user permission issue.
    I created a new user, and they showed up again. For some reason, just that user has 5 blocks hidden in Gutenberg for that page.

    I have never edited user permissions for anything. It happened with an Admin user.

    Has this happened with anyone else? Or, does anyone have any ideas on what could be causing it? Is it ACF or Gutenberg permissions and also, where do you control user level block permissions? I haven’t been able to find a way so far.

    Although we solved the issue and it’s no longer a roadblock as I’m just using the new user account, I wanted to document the “fix” in case anyone else has this issue. I can update this if the issue is fixed with the production release of 5.8.0.

Viewing 4 replies - 1 through 4 (of 4 total)
  • Hi Jamie,

    I just ran into this issue as well. I’m running WordPress 5.2.1. and ACF 5.8.0 (full release, not beta).

    I’m going to follow your suggestion and create a new user. Thank you for documenting this.

    I had the same issue with ACF blocks not displaying for certain (admin) users and release 5.8.0-beta4.1 resolved it.

    Apparently, the latest ACF release temporarily resolved it but the issue still persists. Any ideas other than creating a new user?

    For anyone looking for a solution to this issue..

    I suspect that the issue affects your current user because you had “reordered” metaboxes on the edit screen.

    The “fix” we added on the latest version, changes all “high” metaboxes to “normal”. This allows metaboxes to appear correctly in Gutenberg, but is most likely conflicting with your users “reorder” setting.

    To change and fix this from your end, please edit the wp_usermeta table and delete the rows containing “meta-box-order_…”. This will allow all metaboxes to appear as expected.

Viewing 4 replies - 1 through 4 (of 4 total)
  • The topic ‘5.8.0-beta3 – Gutenberg not loading ACF metaboxes for specific user in admin’ is closed to new replies.