Waar komt het vandaan?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Lorem Ipsum niet zomaar willekeurige tekst. Het heeft zijn oorsprong in een stuk klassieke Latijnse literatuur uit 45 v.Chr., waardoor het meer dan 2000 jaar oud is. Richard McClintock, een Latijnse professor aan het Hampden-Sydney College in Virginia, zocht een van de meer obscure Latijnse woorden, consectetur, op in een passage van Lorem Ipsum en ontdekte via citaten in klassieke literatuur de onbetwistbare bron. Lorem Ipsum komt uit secties 1.10.32 en 1.10.33 van “de Finibus Bonorum et Malorum” (Over de grenzen van goed en kwaad) door Cicero, geschreven in 45 v.Chr. Dit boek is een verhandeling over de ethiek, zeer populair tijdens de Renaissance. De eerste regel van Lorem Ipsum, “Lorem ipsum dolor sit amet..”, komt uit een regel in sectie 1.10.32.

Waarom gebruiken we het?

Het is een lang gevestigd feit dat een lezer afgeleid zal worden door de leesbare inhoud van een pagina bij het bekijken van de lay-out ervan. Het punt van het gebruik van Lorem ipsum is dat het een min of meer normale verdeling van letters heeft, in tegenstelling tot het gebruik van ‘Inhoud hier, inhoud hier’, waardoor het eruitziet als leesbaar Engels. Veel desktop publishing pakketten en webpagina editors gebruiken nu Lorem ipsum als hun standaard modeltekst, en een zoektocht naar ‘Lorem ipsum’ zal veel websites onthullen die nog in hun kinderschoenen staan. Verschillende versies zijn in de loop der jaren geëvolueerd, soms per ongeluk, soms met opzet (ingevoegde humor en dergelijke).

Wat is Lorem Ipsum?

Lorem ipsum is simpelweg dummy tekst uit de druk- en zetindustrie. Lorem ipsum is al sinds de 16e eeuw de standaard dummy tekst van de industrie, toen een onbekende drukker een zetsel nam en het door elkaar gooide om een zetselboek te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd, maar ook de sprong naar elektronische zetindustrie gemaakt, waarbij het in wezen onveranderd is gebleven. Het werd populair in de jaren 60 met de uitgave van Letraset-vellen met Lorem ipsum passage en meer recentelijk met desktoppublishing-software zoals Aldus PageMaker, inclusief versies van Lorem ipsum.

Je FAQ

Je inhoud