WordPress.org

Ready to get started?Download WordPress

Forums

WordPress SEO by Yoast
[resolved] Page Analysis reporting incorrect word count in body copy (35 posts)

  1. Trenton.Crawford
    Member
    Posted 1 year ago #

    WordPress Version: 3.2.1
    Wordpress SEO Version: 1.1.9

    I did this: Created a new page: http://www.1e.com/events/teched-europe-2012/. Wordcount in WordPress is 337.

    I expected the plugin to do this: Under 'Page Analysis' report the word count to be '337'.

    Instead it did this: I am seeing the following warning: 'There are 13 words contained in the body copy. This is far too low and should be increased.'

    Please clarify.

    Thank you

    Trenton

    http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-seo/

  2. Kyle_Irving
    Member
    Posted 1 year ago #

    Hi

    This is happening to me to

    latest wordpress 3.4
    lastest yoast seo Version 1.2.3

    the page analysis says the word count is 33 when in fact there are 400 words

    could this be because of the use of shortcodes in the body count?

    thanks

  3. marvel32
    Member
    Posted 1 year ago #

    Having the same problem as Kyle Irving (and also using the same, latest levels of both WordPress and the plugin).

    WordPress Word count 214, Page analysis: "There are 97 words contained in the body copy. This is far too low and should be increased."

    I found that the plugins counts up to an area with 'clickable' images. When I cut that part out, word count is correct again. Putting it back in: same erroneous word count.

    Possibly related: Page analysis claims "The images on this page are missing alt tags.". However, ALL <img> contain alt-tags.

  4. Angela Bergmann
    Member
    Posted 1 year ago #

    I am having the same issue on several pages. Specifically on my index page. Page analysis is saying I have 90 words, Word says I have 367.

    Running WP 3.4
    Yoast SEO 1.2.3

  5. marvel32
    Member
    Posted 1 year ago #

    Maybe a silly thought, but could PrettyPhoto be in the way somewhere? Do Trenton.Crawford, Kyle_Irving or radkitten use PrettyPhoto, maybeit from there WP-Theme? This may be useful information for Joost! Hope to hear from you soon.

  6. Angela Bergmann
    Member
    Posted 1 year ago #

    I don't use PrettyPhoto, no.

    For me it happens anytime I have a line break shortcode inserted in a page.

  7. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    I too am having this problem. I posted separately not realizing this thread was already running:

    My Page Analysis says:
    - There are 1 words contained in the body copy. This is far too low and should be increased. (in actuality, there are 1585 words)
    - The keyword density is 0%, which is a bit low, the keyword was found 0 times. (in actuality, there are 26 instances)

  8. Joost de Valk
    Member
    Plugin Author

    Posted 1 year ago #

    Could you all try 1.2.5 and report if this is still happening?

  9. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    I hate to sound like the newbie, but I have 1.2.4 installed, but I do not see a prompt on my plugin screen to update to 1.2.5 automatically. How do I update the plugin safely without reinstalling it and deleting all my settings?

  10. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    OK, it took a few moments for WordPress to recognize that WordPress SEO had an update. I updated to 1.2.5 and I still have the same issue of the Page Analysis only seeing 1 word on my page instead of 1585...

    this is the page in question, in case it helps:
    http://glasshousetheology.com/evolution-charles-darwin-and-the-theory-of-natural-selection/

  11. marvel32
    Member
    Posted 1 year ago #

    Hi Joost, thanks a lot for your help!

    Updated to WordPress SEO 1.2.5 and WordPress 3.4.1. Did not solve the problem. Word count is correct on all pages and posts I checked (different from WordPress' word count, though), except for this page:

    http://www.zakenmasseurs.nl/gediplomeerde-stoelmasseurs/

    Problem seems to be line 160. Word counter of WordPress SEO stops counting there. When I leave that line one out word count is correct. Putting the line back in word count is too low again.

    The incorrect analysis "The images on this page are missing alt tags." is still on all my pages en posts. Is this a related problem? Do you want me to start a new thread on that?

  12. istvan magyar
    Member
    Posted 1 year ago #

    Hi Joost,

    I can confirm that the problem is there in 1.2.5, I have the following message for a post with nearly 300 words:

    There are 1 words contained in the body copy.

  13. Joost de Valk
    Member
    Plugin Author

    Posted 1 year ago #

    Please, all of you who are still having issues, send me a WordPress export of the WordPress install you're having issues with, i'll import in my test install and will try to fix it.

  14. Joost de Valk
    Member
    Plugin Author

    Posted 1 year ago #

    (You can email me at joost at my domain)

  15. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    So, just to be clear:
    -go to my "tools" tab and click "export"
    -make sure "all content" is selected and click "download export file"
    -save file to my computer
    -email file to joost at yoast dot com

    Is that correct? This will be the first time I have done this...

  16. Joost de Valk
    Member
    Plugin Author

    Posted 1 year ago #

    Yes :)

  17. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    Thanks, I have emailed it. :-)

  18. Joost de Valk
    Member
    Plugin Author

    Posted 1 year ago #

    Thanks a ton for that, found the bug and fixed it, should be fixed in the next release. If you want to test that, or can't wait, try the development version.

    You can download the development version from here, or you can download it directly here.

  19. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    No problem! Sorry again for the newbie question... I know how to download and upload a plugin - but how do I update an existing plugin with no automatic update?

    Will I have to manually replace portions of the plugin in my file manager in C-Panel?

    Thanks!

  20. lister110
    Member
    Posted 1 year ago #

    Im unsure as well? do I have to delete the old version and then install the new version?

  21. lister110
    Member
    Posted 1 year ago #

    It still doesnt work? There are 72 words contained in the body copy. This is far too low and should be increased. Any ideas?

  22. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    Hey Lister110 - by the sounds of your post, it sounds like you uploaded the development version. Did you just delete the old version and put in the new version? If so, did that delete all of your old work?

    I would like to give it a go so that Joost can have as much info as possible. But I do not want to delete my work thus far...

    Thanks for your input!

  23. matatomata
    Member
    Posted 1 year ago #

    Thanks for this post and the fix. I have now installed the development version and the problem disappeared, leaving me with a nice dark green SEO indicator in my post :)

  24. Angela Bergmann
    Member
    Posted 1 year ago #

    Thanks for the fix Joost! Sorry I didn't see this sooner, but super glad it got fixed easily =)

  25. bartoszm
    Member
    Posted 1 year ago #

    Page analysis claims "The images on this page are missing alt tags.". However, ALL <img> contain alt-tags.

    This problem still exist (WP v3.3.1).

  26. antweeman
    Member
    Posted 1 year ago #

    Hi Yoast

    Do you have a date in mind for the update? Or is it worth using the dev version as it wont be for a while? And if so, what's easiest way of uploading without losing the current SEO settings?

    Thanks!

  27. encompassmore
    Member
    Posted 1 year ago #

    --Anyone--

    Can anyone tell me or antweeman how to upload the development version without loosing the current settings of WordPress SEO?

  28. slowbutsteady
    Member
    Posted 1 year ago #

    Hi Joost,
    Was experiencing the same problem as others in this thread. Am using WP 3.4.1 and WP SEO 1.2.5 Installed the development version and that solved the issue for me. Thanks!

  29. slowbutsteady
    Member
    Posted 1 year ago #

    @antweeman @encompassmore - You could rename WP SEO plugin folder in CPanel (i.e wordpress-seo-orginal) upload the development version and see how it works. If it doesn't work for you, delete the development version folder and rename wordpress-seo-original folder back to wordpress-seo. I uploaded development version using this technique, all my settings remained intact. Once I validated that everything was good, I deleted the wordpress-seo-original folder.

  30. mrnic
    Member
    Posted 1 year ago #

    I installed the development version. Fixed all of the issues except:
    The keyword doesn't appear in the first paragraph of the copy, make sure the topic is clear immediately.

    The keyword is in the first sentence of body copy. Any Suggestions or just ignore and don't worry about it?

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Plugin

About this Topic