WordPress.org

Ready to get started?Download WordPress

Forums

NextGEN Gallery
NextGen image uploads do not generate thumbnails (5 posts)

  1. bryanhiggs
    Member
    Posted 9 months ago #

    - WordPress up to date? Yes -- 3.7.1
    - NextGEN up to date? Yes -- 2.0.33
    - What version of NextGEN Gallery did you upgrade from? (i.e. I had 1.9.8, then upgraded to 1.9.12) -- the previous version

    (please confirm the following, with your server host tech) :
    - MySQL up to date (at least 5.2.4)? Yes
    - PHP up to date (at least 5.0)? Yes -- 5.3.x
    - The mod_rewrite Apache module activated? Yes
    - PHP Safe Mode OFF? Yes

    Additional information that will help us find a solution:
    - Who are you hosted with? DreamHost
    - What theme are you running? Graphene
    - Which plugins do you have installed and activated? Many
    - Does this error still occur if you switch your theme to the WP default, and deactivate all plugins except NextGEN Gallery? (*be sure to clear your browser cache and reload your site after deactivating) -- I can't do that without breaking my site, which is live.

    Problem:
    When I upload images via NextGen, no thumbnails are generated.
    When I upload images using WordPress Media, the thumbnails *are* generated.

    I have found no way to force thumbnails to be generated.

    Please help me figure out what to do to fix this problem.

    Thanks!

    http://wordpress.org/plugins/nextgen-gallery/

  2. photocrati
    Member
    Plugin Author

    Posted 9 months ago #

    @bryanhiggs - Does this issue persist if you temporarily change to a default WordPress Twenty series theme?

    - Cais.

  3. bryanhiggs
    Member
    Posted 9 months ago #

    Thanks for your response.

    As I said, I don't want to break the live web site, so I don't want to change themes (I'm not sure what, if anything, gets lost when I do that. Clearly, I don't want to go there and find I can't come back with the same content.)

    Anyway, I tried decreasing the pixel sizes of the images I was uploading, and found that below a certain pixel size (I used a width of 1800 pixels on landscape orientation images), generation of thumbnails worked.

    >>> That still leaves the question of why NextGen did not generate thumbnails for the larger pixel sized images, when WordPress Media *did*.

    >>> Another question would be: "Why does NextGen not tell me 1)That it failed to generate thumbnails, and/or 2)What the problem was, and what I should reduce the pixel size to in order for it to work? That would save lots and lots of people spinning on why they're getting this problem, and how to get around it. (I've read countless support questions on this, and none of them that I had read were really properly answered, in terms of how to fix the problem. And most of those were two years ago or more.)

  4. esmi
    Forum Moderator
    Posted 9 months ago #

    I don't want to break the live web site, so I don't want to change themes

    There is no magic bullet in these situations. This is just basic troubleshooting - a process of elimination deliberately designed to locate the root cause as quickly as possible by first removing the most obvious and common culprits via a series of (often) temporary steps.

    Your theme's settings are saved in your database and should be retained for future use.

  5. bryanhiggs
    Member
    Posted 9 months ago #

    @esmi : Thanks for the feedback.

    I'm not really an expert in WordPress as a whole (and that is a very large set of knowledge!). I'm still learning, but I'm sure you know that that takes some time.

    When you're the Webmaster for someone else's site, you tend to be overly cautious and sometimes paranoid -- at least, I do. If it were a play site, I could do what I liked with it.

Reply

You must log in to post.

About this Plugin

About this Topic