WordPress.org

Ready to get started?Download WordPress

Forums

New Server, Can't Connect to Database (7 posts)

  1. joshri
    Member
    Posted 5 years ago #

    I'm moving our site (plasmapool.org) to a new server (hostmonster). The domain, which has always been hosted on hostmonster, is staying the same. I used simplescripts to install a version of wordpress, then uploaded my themes and plugins, dropped the pre-installed database tables, and restored my site's database. For whatever reason, though, I get this dreaded error:

    We were able to connect to the database server (which means your username and password is okay) but not able to select the plasmapo_wp01 database.

    * Are you sure it exists?
    * Does the user plasmapo_wp_01 have permission to use the plasmapo_wp01 database?
    * On some systems the name of your database is prefixed with your username, so it would be like username_wordpress. Could that be the problem?

    When I change the wp-config file back to the database that's currently on the old server, the site starts working again. How do I make wordpress "see" the new database? I feel like I'm missing a step (not editing a file or something). Thanks for your help!

  2. cryonics
    Member
    Posted 5 years ago #

    Use phpMyAdmin (if it is installed), to verify internally all the data: names of database and tables and so ones...

  3. joshri
    Member
    Posted 5 years ago #

    Thanks for your response, cryonics. I checked everything and it looks fine. I even repaired the tables. It just seems like for whatever reason the site still wants to connect to my old database. I can't point it to my new one.

  4. joshri
    Member
    Posted 5 years ago #

    Any other ideas? Is there another file besides wp-config that I should be editing?

  5. Samuel B
    moderator
    Posted 5 years ago #

    plasmapo_wp01
    there has to be something wrong with this db name

  6. joshri
    Member
    Posted 5 years ago #

    hm, the host is hostmonster, so the username is given in the database name (username_database). simplescripts created this database and named it wp01, hence the plasmapo_wp01 database name. just to check, i renamed the database "plasmapool" and still had no luck.

    i'm wondering if it has something to do with the plasmapool.org domain name and the server it's currently connected to? i tested out restoring the database on another domain (i.e., not plasmapool.org) and had no trouble getting the site to show up on that domain.

  7. joshri
    Member
    Posted 5 years ago #

    I also noticed that when installing a new wordpress installation on the domain (at the root), the new installation won't try to replace, or write over, the existing blog. That is, simplescripts will think it installed a new installation of wordpress at plasmapool.org, but it actually never seems to touch it.

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic

Tags

No tags yet.