WordPress.org

Ready to get started?Download WordPress

Forums

MySQL won't start (Windows, XAMPP) (5 posts)

  1. martindm86
    Member
    Posted 2 years ago #

    Hi

    I have searched all over the WordPress forums about this, but there seems no solution about it, just endless discussion. I really hope someone can give me at least some direction for research.

    Trying to access my local wordpress gives
    "Error establishing a database connection"

    I am running the latest XAMPP on Window, and Apache is shown as running. My control panel looks like this:
    http://lts.cr/zPd
    Clicking 'start' does nothing. MySQl is just stuck off.

    Config file has this in it:

    define('DB_NAME', 'wordpress');

    /** MySQL database username */
    define('DB_USER', 'root');

    /** MySQL database password */
    define('DB_PASSWORD', '');

    /** MySQL hostname */
    define('DB_HOST', 'localhost');

    If I un-tick the svc box, then re-enable it, the service DOES start, but only for a second. Switches off.

    If it helps, mysql does show in the Windows Services list:
    http://lts.cr/zPf

    I've done this before and it worked fine; no idea why it's not now :((

    How can I get MySQL working?

    Massively appreciative of any help.

  2. martindm86
    Member
    Posted 2 years ago #

    Also, one other thing, trying to access localhost/phpmyadmin gives this erro:
    http://lts.cr/zPj

    Error #2002 This server is not responding

    Thanks again.
    Martin

  3. livingeminence
    Member
    Posted 2 years ago #

    I have the same problem now- MYsql will not run. WHY?

    THank you!

  4. 1217gp
    Member
    Posted 2 years ago #

    I have the exact same problem... My server started up correctly before and was working perfect but everytime i stop working on it and start it up again MySQL server just wont start i can start it up by creating a new DataBase but then and it looks like i lost all my recent work. Im looking for a solution and its not the username db etc. can anybody help me on this? im losing it...! aaaaah...!!!

  5. fonglh
    Member
    Posted 2 years ago #

    @martindm86

    You might want to try XAMPP forums instead. Your problem isn't a WordPress issue.

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic