WordPress.org

Ready to get started?Download WordPress

Forums

[resolved] Fatal error: Class 'WP_Theme' not found in wp-includes/theme.php on line 106 (9 posts)

  1. patwreck
    Member
    Posted 1 year ago #

    Having trouble getting the new version up. I have installed manually now twice.. this time I got to a DATABASE error.

    You can view my site here at http://www.patwreck.com it currently reads this error:

    Fatal error: Class 'WP_Theme' not found in /home/a3833hos/public_html/patwreck.com/wordpress/wp-includes/deprecated.php on line 3101

    After the maunal update I did , i got to the upgrade page and this is what it says:

    "Database Update Required

    WordPress has been updated! Before we send you on your way, we have to update your database to the newest version.

    The update process may take a little while, so please be patient."

    I try and updtae the wordpress database and i get this error:

    Fatal error: Class 'WP_Theme' not found in /home/a3833hos/public_html/patwreck.com/wordpress/wp-includes/theme.php on line 106

    I have deactivated the plugins, tried a manual install, and this is where I am now.

    please help

  2. Tara
    Member
    Posted 1 year ago #

    Fatal error in the output generally indicates either your theme doesn't like your version of WordPress, you have a plugin that doesn't like your version of WordPress, or you have an incomplete install/upgrade.

    so,try:

    -resetting the plugins folder by FTP or phpMyAdmin.
    - it could be a problem with the theme. Momentarily, try switching to the default twentyeleven theme via FTP by renaming your current theme to rule out any theme specific issue.

  3. patwreck
    Member
    Posted 1 year ago #

    i tried the plugins folder... no change..

    how do i get my theme changed via ftp?

    upon further review of deprecated.php line 30101 looks like this:

    3101 $theme = new WP_Theme( basename( dirname( $theme_file ) ), dirname( dirname( $theme_file ) ) );
    3102
    3103 $theme_data = array(
    3104 'Name' => $theme->get('Name'),
    3105 'URI' => $theme->display('ThemeURI', true, false),
    3106 'Description' => $theme->display('Description', true, false),
    3107 'Author' => $theme->display('Author', true, false),
    3108 'AuthorURI' => $theme->display('AuthorURI', true, false),
    3109 'Version' => $theme->get('Version'),
    3110 'Template' => $theme->get('Template'),
    3111 'Status' => $theme->get('Status'),
    3112 'Tags' => $theme->get('Tags'),
    3113 'Title' => $theme->get('Name'),
    3114 'AuthorName' => $theme->get('Author'),
    3115 );
    3116
    3117 foreach ( apply_filters( 'extra_theme_headers', array() ) as $extra_header ) {
    3118 if ( ! isset( $theme_data[ $extra_header ] ) )
    3119 $theme_data[ $extra_header ] = $theme->get( $extra_header );
    3120 }
    3121
    3122 return $theme_data;
    3123 }
    3124
    3125 /**

  4. Tara
    Member
    Posted 1 year ago #

    how do i get my theme changed via ftp?

    If you don't have access to your admin area, you can switch to the default theme by renaming your current theme's folder in wp-content/themes via FTP or SFTP or whatever file management application your host provides.

  5. patwreck
    Member
    Posted 1 year ago #

    thats pretty vague... change it to what?

    i already tried that and it didnt work.

  6. esmi
    Forum Moderator
    Posted 1 year ago #

    If you follow t-p's instructions, the default WordPress theme will be automatically activated. Also try re-uploading all files & folders - except the wp-content folder - from a fresh download of WordPress. Make sure that you delete the old copies of files & folder before uploading the new ones.

  7. patwreck
    Member
    Posted 1 year ago #

    been doing this with no success. i am running out of options i think.

  8. patwreck
    Member
    Posted 1 year ago #

    I got it updated finally , but still have a white screen for admin panel.

  9. Tara
    Member
    Posted 1 year ago #

    -Usually when this happens there is an issue with your themes functions.php file. Try reverting the to defulat theme and see if that works.

    -if you would try the functions file again, make sure no "returns" or blank spaces follow the closing php tag. thats been my experience anyway. good luck

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic