WordPress.org

Ready to get started?Download WordPress

Forums

'Failed to read auto-increment value from storage engine' errors on install (2 posts)

  1. danwednesday
    Member
    Posted 1 year ago #

    Hi,

    I'm using Webmatrix to install WordPress. I've never used WordPress before but am testing out a couple of CMSs just out of curiosity. However, I get the following error during the install:

    WordPress database error: [Failed to read auto-increment value from storage engine]
    INSERT INTO wp_options (option_name, option_value, autoload) VALUES ('siteurl', 'http://localhost:59625', 'yes'), ('blogname', 'My Site', 'yes'), ('blogdescription', 'Just another WordPress site', 'yes'), ('users_can_register', '0', 'yes'), ('admin_email', 'you@example.com', 'yes'), ('start_of_week', '1', 'yes'), ('use_balanceTags', '0', 'yes'), ('use_smilies', '1', 'yes'), ('require_name_email', '1', 'yes'), ('comments_notify', '1', 'yes'), ('posts_per_rss', '10', 'yes'), ('rss_use_excerpt', '0', 'yes'), ('mailserver_url', 'mail.example.com', 'yes'), ('mailserver_login', 'login@example.com', 'yes'), ('mailserver_pass', 'password', 'yes'), ('mailserver_port', '110', 'yes'), ('default_category', '1', 'yes'), ('default_comment_status', 'open', 'yes'), ('default_ping_status', 'open', 'yes'), ('default_pingback_flag', '1', 'yes'), ('default_post_edit_rows', '20', 'yes'), ('posts_per_page', '10', 'yes'), ('date_format', 'F j, Y', 'yes'), ('time_format', 'g:i a', 'yes'), ('links_updated_date_format', 'F j, Y g:i a', 'yes'), ('links_recently_updated_prepend', '<em>', 'yes'), ('links_recently_updated_append', '</em>', 'yes'), ('links_recently_updated_time', '120', 'yes'), ('comment_moderation', '0', 'yes'), ('moderation_notify', '1', 'yes'), ('permalink_structure', '', 'yes'), ('gzipcompression', '0', 'yes'), ('hack_file', '0', 'yes'), ('blog_charset', 'UTF-8', 'yes'), ('moderation_keys', '', 'no'), ('active_plugins', 'a:0:{}', 'yes'), ('home', 'http://localhost:59625', 'yes'), ('category_base', '', 'yes'), ('ping_sites', 'http://rpc.pingomatic.com/', 'yes'), ('advanced_edit', '0', 'yes'), ('comment_max_links', '2', 'yes'), ('gmt_offset', '0', 'yes'), ('default_email_category', '1', 'yes'), ('recently_edited', '', 'no'), ('template', 'twentyeleven', 'yes'), ('stylesheet', 'twentyeleven', 'yes'), ('comment_whitelist', '1', 'yes'), ('blacklist_keys', '', 'no'), ('comment_registration', '0', 'yes'), ('html_type', 'text/html', 'yes'), ('use_trackback', '0', 'yes'), ('default_role', 'subscriber', 'yes'), ('db_version', '20596', 'yes'), ('uploads_use_yearmonth_folders', '1', 'yes'), ('upload_path', '', 'yes'), ('blog_public', '1', 'yes'), ('default_link_category', '2', 'yes'), ('show_on_front', 'posts', 'yes'), ('tag_base', '', 'yes'), ('show_avatars', '1', 'yes'), ('avatar_rating', 'G', 'yes'), ('upload_url_path', '', 'yes'), ('thumbnail_size_w', '150', 'yes'), ('thumbnail_size_h', '150', 'yes'), ('thumbnail_crop', '1', 'yes'), ('medium_size_w', '300', 'yes'), ('medium_size_h', '300', 'yes'), ('avatar_default', 'mystery', 'yes'), ('enable_app', '0', 'yes'), ('enable_xmlrpc', '0', 'yes'), ('large_size_w', '1024', 'yes'), ('large_size_h', '1024', 'yes'), ('image_default_link_type', 'file', 'yes'), ('image_default_size', '', 'yes'), ('image_default_align', '', 'yes'), ('close_comments_for_old_posts', '0', 'yes'), ('close_comments_days_old', '14', 'yes'), ('thread_comments', '1', 'yes'), ('thread_comments_depth', '5', 'yes'), ('page_comments', '0', 'yes'), ('comments_per_page', '50', 'yes'), ('default_comments_page', 'newest', 'yes'), ('comment_order', 'asc', 'yes'), ('sticky_posts', 'a:0:{}', 'yes'), ('widget_categories', 'a:0:{}', 'yes'), ('widget_text', 'a:0:{}', 'yes'), ('widget_rss', 'a:0:{}', 'yes'), ('uninstall_plugins', 'a:0:{}', 'no'), ('timezone_string', '', 'yes'), ('embed_autourls', '1', 'yes'), ('embed_size_w', '', 'yes'), ('embed_size_h', '600', 'yes'), ('page_for_posts', '0', 'yes'), ('page_on_front', '0', 'yes'), ('default_post_format', '0', 'yes'), ('initial_db_version', '20596', 'yes')
    
    WordPress database error: [Failed to read auto-increment value from storage engine]
    INSERT INTO <code>wp_options</code> (<code>option_name</code>, <code>option_value</code>, <code>autoload</code>) VALUES ('home', 'http://localhost:59625', 'yes') ON DUPLICATE KEY UPDATE <code>option_name</code> = VALUES(<code>option_name</code>), <code>option_value</code> = VALUES(<code>option_value</code>), <code>autoload</code> = VALUES(<code>autoload</code>)
    
    WordPress database error: [Failed to read auto-increment value from storage engine]
    INSERT INTO <code>wp_options</code> (<code>option_name</code>, <code>option_value</code>, <code>autoload</code>) VALUES ('wp_user_roles', 'a:1:{s:13:\"administrator\";a:2:{s:4:\"name\";s:13:\"Administrator\";s:12:\"capabilities\";a:0:{}}}', 'yes') ON DUPLICATE KEY UPDATE <code>option_name</code> = VALUES(<code>option_name</code>), <code>option_value</code> = VALUES(<code>option_value</code>), <code>autoload</code> = VALUES(<code>autoload</code>)
    
    WordPress database error: [Failed to read auto-increment value from storage engine]
    INSERT INTO <code>wp_options</code> (<code>option_name</code>, <code>option_value</code>, <code>autoload</code>) VALUES ('wp_user_roles', 'a:2:{s:13:\"administrator\";a:2:{s:4:\"name\";s:13:\"Administrator\";s:12:\"capabilities\";a:0:{}}s:6:\"editor\";a:2:{s:4:\"name\";s:6:\"Editor\";s:12:\"capabilities\";a:0:{}}}', 'yes') ON DUPLICATE KEY UPDATE <code>option_name</code> = VALUES(<code>option_name</code>), <code>option_value</code> = VALUES(<code>option_value</code>), <code>autoload</code> = VALUES(<code>autoload</code>)

    Actually, there's much more but I didn't want to post the entire error - you get the picture!

    Can anyone suggest how to get this working? From searching Google I found a few references to a bug with MySQL, but I've upgraded to the latest version (I can't find where it tells me the version, but the MySQL installer tells me I'm up to date and there are no updates) and it still errors the same.

    This is on Windows 7 by the way. Latest version of WebMatrix too - everything is the latest version as far as I know!

    Thanks for any pointers folks. Must say, I'm a little disappointed with the experience so far.

  2. Must say, I'm a little disappointed with the experience so far....

    More than likely that's a Webmatrix problem, not MySQL or WordPress. Check the docs and support for Webmatrix. You're trying to run WordPress on Webmatrix, so start there.

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic