WordPress.org

Ready to get started?Download WordPress

Forums

[resolved] Established wp blog redirecting to install.php (14 posts)

  1. meg_meyer
    Member
    Posted 5 years ago #

    Hello,

    Can you please help me?

    My established (over 1 year) wordpress blog is suddenly redirecting to an install.php page. I've done nothing to start this redirect. Is this a database problem? How do I check? How do I recover data?

    I did have a wordpress database manager plugin installed, if that helps.

    Thank you Soooooo much!

    Meg Meyer
    http://www.megmeyer.com

  2. MichaelH
    Member
    Posted 5 years ago #

    Might make sure your WordPress and Blog addresses are correct:
    http://www.tamba2.org.uk/wordpress/site-url/

    Also make sure your .htaccess file isn't causing the problem.

  3. moshu
    Member
    Posted 5 years ago #

    Once I had a similar issue with a blog I manage for somebody - it was a DB issue and the host had to fix it.

  4. meg_meyer
    Member
    Posted 5 years ago #

    If the .htaccess is the problem, how do I know? How do I fix that?

    I'm also working with tech support, but they're insisting it's a wordpress problem and out of their service area. Moshu, any idea on what would need to be checked/corrected in the DB to make it work?

    Thanks guys!

    Meg Meyer

  5. moshu
    Member
    Posted 5 years ago #

    I don't remember the details but for sure when I tried to open the database in phpMyAdmin (that was installed on the server by host, as it should always be) - there were error messages of the kind we call "numbered errors", i.e. like (errno: 123)

    So, if you have access to phpmyadmin, take a look at your DB.

  6. meg_meyer
    Member
    Posted 5 years ago #

    Ok, now the database seems to be working fine, but I'm still getting directed to install.php.

    What needs to be changed in .htaccess?

    index.php has been doublechecked and seems to be fine.

    Can anyone direct me to a good person to ask about this problem?

    Thanks!

    Meg Meyer

  7. meg_meyer
    Member
    Posted 5 years ago #

    Update:

    Database is working.

    I've re-copied .htaccess & index.php to the domain root. I'm hosting in a folder "blog. IE: hosted: http://www.megmeyer.com/blog/ Viewable at http://www.megmeyer.com.

    Currently:

    When accessing http://www.megmeyer.com/blog/ I get these error messages:

    Warning: require(./blog/wp-blog-header.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /home/megmmey3/public_html/blog/index.php on line 17

    Warning: require(./blog/wp-blog-header.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /home/megmmey3/public_html/blog/index.php on line 17

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required './blog/wp-blog-header.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/megmmey3/public_html/blog/index.php on line 17

    When I access from http://www.megmeyer.com I get:

    Not Found
    The requested URL /wp-admin/install.php was not found on this server.

    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

    Thoughts for what to try next?

    I really appreciate all your help!

    Meg Meyer

  8. whooami
    Member
    Posted 5 years ago #

    login to your hosts control panel, locate phpmyadmin, and double check that your options table is not corrupt, and that its actually there. Answering those 2 questions will entail more than this:

    now the database seems to be working fine

    there's on function thats responsible for that redirect, and it looks for one thing, a working options table inside the database.

  9. whooami
    Member
    Posted 5 years ago #

    In response to this:

    Update:

    You are complicating things. Recopying files is NOT what you need to do. Stop.

    Fix ONE problem at a time.

    The first problem is the redirect.

    Its a secondary issue that that file, wp-admin/install.php isnt there.

    That you see the other errors is a result of where your files are and where your blog displays. Its not set up to load here:

    http://www.megmeyer.com/blog/

    Google that?! -- nothing.

    Stop what you are doing, take some deep breaths, and check your database. "Its working" doesnt mean you see it. It means, like I said that there is an options table, and thats its NOT corrupt.

    You can check ALL your tables via phpmyadmin.

  10. meg_meyer
    Member
    Posted 5 years ago #

    I posted that before your tips were posted - can't stop what was already done, but I thank you for your advice. :)

    How do I know the options table is corrupt or not? And what do I do if it IS corrupt?

    Those answers would be helpful, thank you for your input!

    Meg

  11. meg_meyer
    Member
    Posted 5 years ago #

    Ok, the options table from the table list says "In Use". When I click through to the table I get the following error:

    #145 - Table './megmmey3_wrdp1/wp_options' is marked as crashed and should be repaired

    Can anyone suggest possible next steps? Thank you!

    Meg

  12. whooami
    Member
    Posted 5 years ago #

    1. Login to phpMyAdmin.
    2. Select the database and click on 'Structure' tab.
    3. Right under the list of table there is a "Check All" link. Click on it to select all tables.
    4. From a "With selected:" drop-down menu right next to it, choose "Check table".

    To repair:

    http://www.google.com/search?hl=en&q=repair+database+tables+with+phpmyadmin&btnG=Search

  13. meg_meyer
    Member
    Posted 5 years ago #

    Awesome! That was exactly what I needed. Thank you, Whooami!

  14. musthafa_zahir
    Member
    Posted 5 years ago #

    W H O O A M I

    you are very great! you have solved many problems!

    and also you have solved my problems!

    THAANKSS!!!!!

    WE LOVE YOU

Topic Closed

This topic has been closed to new replies.

About this Topic